Tehno
PRONAĐITE INSPIRACIJU

Top 10 poklona za blagdane, najbolje što smo testirali
Objavljeno 24. prosinca, 2020.

Iako živimo u pomalo neobičnom vremenu obilježenom koronavirusom, trgovački centri rade, a online trgovine bilježe nikad veći rast. Stoga smo sigurni da vas u kupnji poklona ništa neće omesti

Kraj godine već tradicionalno rezerviramo za odabir top-poklona, ujedno i prema našem mišljenju najboljih uređaja koje smo imali prilike testirati u prošloj godini. Iako je ova godina neobična po mnogočemu, najviše po ograničenjima koja nam je donijela pandemija koronavirusa, online kupnja doživljava svoj nikad snažniji rast, a i trgovački centri rade punom parom. Jedini problem koji vam može zadati glavobolju je – što kupiti? Tu uskačemo mi s našim izborom. Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju u ovom osvrtu na najbolje uređaje.

EPSON  ECOTANK L3151

Epson EcoTank L3151 svestrani je multifunkcijski pisač koji stiže u kompaktnim dimenzijama i s privlačnim dizajnom te će se savršeno uklopiti u radno okruženje kutka vašeg doma. Odmah iz paketa pisač je spreman za ispis čak do 6500 stranica u boji te više od 8000 stranica u crno-bijeloj tehnici. Prevedeno, ako, recimo, ispisujete 200 stranica mjesečno, boje u vašem pisaču nadopunit ćete tek za nešto više od tri godine! Usporedba s klasičnim ispisnim ulošcima koje smo mijenjali (u najboljem slučaju) gotovo svakih nekoliko stotina stranica neusporediva je s Epson EcoTank tehnologijom ispisa.

Lenovo Legion 5


Ova izuzetno uspješna serija prijenosnika posebna je po tome što nudi odlične performanse u elegantnom i naoko ne napadno dizajniranom pakiranju. Ovo je zapravo izvrsno za one koji traže igraći stroj, a koji planiraju koristiti i za druge prilike poput rada, učenja, multimedije. Čak i ako niste igrač, profitirat ćete od vrhunskih performansi. Srce prijenosnika čini AMD Ryzen 5 4600H koji kuca na 3 GHz (uz maksimalni takt do 4 GHz) uparen s 8 GB DDR4 radne memorije. Memorija pak kuca na brzih 3200 MHz, a moguće ju je proširiti od 32 GB, ako tvorničkih 8 GB bude premalo. Za brz rad zaslužan je i SSD kapaciteta 512 GB koji dolazi u brzoj NVMe izvedbi. Prava poslastica koju zasigurno čekaju čuti igrači je grafička kartica nVidia GeForce GTX1650 koja raspolaže s 4 GB vlastite memorije.

Samsung Galaxy S20 Plus

Samsung Galaxy S20+ bit će jedan od najpoželjnijih poklona. Uključivanjem pametnog telefona dočekuje nas nikada raskošniji i veći 6,7-inčni Dynamic AMOLED 2X zaslon rezolucije 1.440×3.200 piksela. Gustoća ekrana je 525 PPI, što nam jamči savršenu oštrinu, a tu je HDR+. Kao posebnu mogućnost ističemo 120 Hz osvježavanje koje čini zaista magiju – imamo dojam da telefon radi znatno brže nego što je to realno. O brzini rada na Samsung Galaxy S20+ nepotrebno je uopće govoriti. Telefon dolazi s novim osamjezgrenim 7 nm+ Exynos 990 procesorom koji ima 2×2,73 GHz Mangoose M5, 2×2,50 GHz Cortex-A76 i 4×2,0 GHz Cortex-A55 jezgre. Za grafiku je zadužen Mali-G77 MP11. Radna memorija ima 8 GB, a za pohranu tu je 128 GB interne memorije uz mogućnost proširenja interne memorije dodatnim microSD memorijskim karticama. Samsung Galaxy S20+ opremljen je pravim arsenalom kamera za vrhunske fotke.

PlayStation 5


PS5 uvest će igrače u svjetove igara neviđenom brzinom, vizualnom vjernošću i osjetilnom uronjenošću. Igrači će uživati u brzom i trenutnom učitavanju zahvaljujući PS5-ovom ultrabrzom solid state disku, kao i prekrasnoj 4K grafici i igranju do 120 sličica u sekundi. Zahvaljujući poboljšanim haptičnim povratnim informacijama i prilagodljivim okidačima bežičnog kontrolera DualSense i impresivnom zvuku koje omogućuje Tempest 3D AudioTech, PlayStation 5 poboljšava osjetila igrača koji će se osjećati premještenima u svijet igara. PlayStation 5 nudi i odabranu postavu nekih od najpopularnijih streaming usluga uključujući Amazon Prime Video, Apple TV +, Disney +, Hulu, Netflix, Peacock, Spotify, Twitch, YouTube. Na PlayStationu 5 bit će poseban dio isključivo za medijsku zabavu, što će omogućiti brzo i jednostavno prebacivanje između igara i filmova odnosno TV-a.

Electrolux Pure i9.2


Electrolux koji je svijetu prvi predstavio robotski usisavač danas na tržištu nudi jedan od najnaprednijih modela - Electrolux Pure i9.2. Uz usisavanje Electrolux Pure i9.2 mapira prostore u kući ili stanu te ih prikazuje na aplikaciji. Zanimljivo je koliko detaljno ovaj zadatak usisavač obavlja, a uza svako novo usisavanje mapa prostora postaje sve detaljnija i poprima konačan oblik. Electrolux Pure i9.2 doslovno pršti od snage. Na raspolaganju su nam tri načina rada, no bez obzira na to koji odabrali, Electrolux Pure i9.2 savršeno čisti, a dokaz pronalazimo i u spremniku u kojemu će se pronaći sva ta prljavština.

RaceChip GTS


Ako imate ljubitelja automobila u svom domu, onda je RaceChip must-have poklon. Nudi se u tri varijante: S, RS i GTS. Posljednji u nizu dodatno je dostupan u varijanti Connect. Sve varijante nude bolje karakteristike automobila spram tvorničkih postavki, a postižu ih preciznijim doziranjem goriva, provjerenim povećanjem pritiska goriva i rada turbopunjača. Te tri komponente zaslužne su za povećanje koje može biti i 30 % veće od tvorničkih postavki. RaceChip nudi svoje proizvode za više od 3000 modela automobila, no kako nisu svi jednako proizvedeni, nisu ni mogućnosti povećanja snage univerzalne. Iako mu cijena nije niska (od stotinjak do 500 eura), s obzirom na samu cijenu automobila, ovo je sitnica koja će razveseliti zaljubljenika u automobile.

Garmin vívomove Luxe

Tražite li zaista elegantan poklon, tada je izbor Garmin vívomove Luxe pametnog sata naša preporuka. Garmin vívomove Luxe jedinstven je model koji nudi spoj tradicionalnog sata dostupnog u brojnim varijantama – kućišta od nehrđajućeg čelika ili pozlate te narukvica od kože ili metala milanskog dizajna. No šlag na kraju je safirno staklo i prave kazaljke po kojima je gotovo nemoguće primijetiti kako je ovo uopće pametni sat. Garmin vívomove Luxe nudi hrpu mogućnosti koje i inače vežemo uz pametni sat. Zbog svog luksuznog izgleda i izvedbe zaslona ove su funkcionalnosti posebno zanimljive. Sinkronizacija s pametnim telefonom, praćenje dnevnih aktivnosti, obavijesti, poruke, pozivi, praćenje zdravstvenog stanja, prijeđenih udaljenosti i koraka, sve to samo je dio arsenala kojima Garmin vívomove Luxe raspolaže.

Panasonic RZ-S300W


Panasonic RZ-S300W potpuno su bežične slušalice koje donose vrhunsku kvalitetu zvuka. Slušalice su osim u zelenoj boji još dostupne u bijeloj i crnoj izvedbi. Uz, dakako, lijevu i desnu slušalicu stiže i kutijica u istoj boji. Ako vas zbunjuje ovaj pojam kutijice, kućišta za punjenje, naime kod potpuno bežičnih slušalica kutijica ima dvojaku ulogu. Osim što će osigurati mjesto za sigurno pospremanje slušalica kako se ne bi zagubile ili kako ih ne biste tražili negdje po torbi, kutijica služi i kao punjač. Uz cijenu od oko 1100 kuna Panasonic RZ-S300W su i znatno povoljnije od brojnih top-modela na tržištu, no unatoč tome možete uživati u beskompromisnom zvuku.

Einhell TE-AC 36/6/8 Li OF Set


Dobar kompresor odličan je poklon za svakog hobista. Iza kriptične oznake krije se baterijski kompresor (brojka 36 otkriva da radi na 36 V) kapaciteta šest litara (dakako, ovo nam govori brojka 6) te maksimalnog pritiska osam bara (jasno, brojka 8 nas upućuje na to). Kompresor je izrađen od kvalitetnih materijala, plastike i metala uz gumirane elemente poput nogara za manje vibracija te obloge ručke za nošenje. Umetanjem baterija (za rad su potrebne dvije Einhell Power X-Change 18 V baterije) spremni smo. Kompresor iznenađujuće brzo puni kapacitet. Jasno, to je zbog snažnog motora, ali i malog kapaciteta spremnika od šest litara. Einhell TE-AC 36/6/8 Li OF Set lako je ponijeti zahvaljujući maloj masi, maloj težini i ručki za nošenje, a cijena od oko 1300 kuna svakako ga čini i pristupačnim.

LG F4J9JH2T

Ako ste zaljubljenik u tehnologije, tada sigurno sve što kupujete, kupujete ‘pametno‘ (dakako, mislimo na pametne uređaje). Iza kriptične oznake LG F4J9JH2T krije se jedna od najnaprednijih perilica rublja koje LG nudi na našem tržištu. Naime, riječ je o modelu koji dolazi s brojnim naprednim značajkama koje pridonose boljem korisničkom iskustvu, ali i nenadmašnim rezultatima čišćenje. Uz to LG F4J9JH2T kombinira i sušilicu za rublje što je posebno praktično ako nemamo mjesta za zasebnu instalaciju sušilice. Povezivanje s telefonom i odabir posebnih programa pranja veselit će zaljubljenike u tehnologiju.

Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike