Osijek
VIŠE PACIJENATA KOD DERMATOLOGA

Dr. Ručević: Maske mladima pogoršaju probleme s kožom
Objavljeno 17. prosinca, 2020.
- Maske se moraju nositi! No ako se držite savjeta dermatologa, problemi se mogu ublažiti - kaže Ručević

Obveza nošenja zaštitnih maski radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, bilo da su perive ili jednokratne, mora se poštovati. No dugotrajno nošenje maske nekima izaziva druge probleme. U hladnijim je mjesecima, primijećeno je, sve više djece i mladih koji se javljaju dermatolozima zbog pogoršanja problema s kožom.


- Počeo sam raditi u jednom trgovačkom centru na blagajni, gdje, naravno, cijelo vrijeme moram nositi zaštitnu masku. Već nakon tri dana osjetio sam prve probleme - koža me peče i svrbi, nije mi nimalo ugodno, a pojavile su se i akne. Uzalud je to što kad dođem kući ne nosim masku, pa nije bilo druge nego obratiti se liječniku - požalio se student iz Osijeka.


Da je sve više mladih s navedenim problemima potvrđuje i osječka dermatovenerologinja, dr. sc. Ivana Ručević, rekavši kako bilježi neuobičajeno velik broj mlađih pacijenata, već u dobi od 12 godina naviše.


- Dolaze s problemima akni, odnosno iritacije kože i upale zbog neprestanoga nošenja maski. Akne u toj dobi "divljaju" i mi, dermatovenerolozi, trudimo se koliko god znamo da im ublažimo problem jer zaštitne se maske moraju nositi - kaže dr. Ručević. Pojašnjava kako pri nošenju maske na licu dolazi do tzv. okluzije, odnosno situacije kada koža ne može disati. Ti problemi jednako pogađaju djevojke i mladiće.


- Zbog donje dobne granice pacijenata slobodno možemo reći i djevojčice i dječake, ovisno o tome kada ulaze u pubertet, no popriličan je i broj pacijenata u dobi od 30 i više godina koji imaju problematičnu kožu, što im dugotrajno nošenje zaštitne maske samo još pogorša - pojašnjava dr. Ručević.


Kako je nošenje zaštitnih maski sad obvezno u puno više situacija nego ljetos, kada su se dermatolozima više javljali pacijenti starije dobi, logično je i da tretmani ne mogu postići željeni učinak. Naša sugovornica kaže kako je liječenje jako sporo, no liječnici su, dok traje obveza nošenja maski, nemoćni. Naime, koža mora disati, a pod zaštitnom maskom to nije moguće. Liječenjem se stanje donekle poboljša, no na određeni se način vrti ukrug.


No kako masku ne nosimo u kući, dr. Ručević savjetuje obvezno umivanje i mazanje kremom, odnosno nekom blagom emulzijom, kako bi koža što više disala i kako bi učinak njege bio što veći.


Uza sve, valja voditi računa i o tome, kaže dr. Ručević, da maske budu bijele boje.


- Bijela boja manje iritira kožu od neke druge. Ako se nosi jednokratna maska, nipošto se ne smije dogoditi da jednu te istu nosimo na licu više dana. Kad su u pitanju perive maske, one se, naravno, moraju oprati na odgovarajućoj temperaturi i obvezno izglačati - savjetuje dr. Ručević.
Dermatologinja ponavlja da nije protiv nošenja zaštitnih maski, dapače! No da bi se spriječile pojave na koži koje se mogu izbjeći, valja voditi računa o njezi lica čim osoba dođe u situaciju da smije skinuti zaštitnu masku. Ako masku mora nositi dulje vrijeme, primjerice na poslu, dobro je bar nakratko izići na otvoreno i skinuti masku kako bi koža prodisala.


Marija Mihelić
ALERGIJE NA DETERDŽENT I OMEKŠIVAČ
Dobro je poznato da deterdženti za rublje i omekšivači znaju iritirati kožu. Kako se nositi s iritacijom na osjetljivom dijelu tijela, kakvo je lice, pojasnila je dr. Ivana Ručević.

- Razni mirisi, odnosno deterdženti i omekšivači, smetaju onome tko je na njih alergičan, a ostalima ne. Dakle, onaj kome smetaju, neka pere masku samo vodom, ali naglašavam da se perive maske moraju prati što češće i obvezno izglačati - upozorila je.
savjet
OSJETLJIVI

NEKA NOSE

BIJELU MASKU
Možda ste propustili...

ESKALIRALI PROBLEMI S PARKIRANJEM U GČ TVRĐA

Vijenac oaza besplatnog parkiranja, stanari očajni

EVANGELIČKA CRKVA U HRVATSKOJ IMA SVOJ ODBOR ZA MLADE

Djeca iz Osijeka u kampu u Selcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPCI PROSVJEDUJU

Dezinfekcija ruku je obvezna, a što s kolicima za kupce?

2

ESKALIRALI PROBLEMI S PARKIRANJEM U GČ TVRĐA

Vijenac oaza besplatnog parkiranja, stanari očajni

3

PREDSTAVNICI GRADA, ŽUPANIJE I MINISTARSTVA ZDRAVSTVA NA GRADILIŠTU U KBC-U

Novi će OHBP-a podignuti
kvalitetu zdravstvene usluge