Osijek
OTVORENI ČETVRTAK FFOS-A

A. Majnarić i M. Grudler o praksi prevođenja sa skandinavskih jezika
Objavljeno 15. prosinca, 2020.
U četvrtak, 17. prosinca, s početkom u 18 sati, održat će se treće predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka. Riječ je o predavanju Miše Grundlera i Anje Majnarić "Prevođenje sa skandinavskih jezika u praksi“. Mišo Grundler prevodi sa švedskog, danskog, norveškog i engleskog jezika. Od 2011. godine radi kao prevoditelj na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje prevodi serije, filmove i dokumentarce. Od 2015. godine predaje kao stručni suradnik na Katedri za skandinavistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Anja Majnarić diplomirala je engleski jezik i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je odslušala i modul norveškog jezika. Od 2006. bavi se isključivo književnim prevođenjem i odlazi na književne i umjetničke rezidencijalne boravke u inozemstvo (Norveška, Škotska, SAD, Irska). Kao slobodna prevoditeljica prevodi s norveškog i engleskog jezika za nekoliko izdavačkih kuća te za Treći program Hrvatskog radija.


Nakon kratkog uvoda u književno prevođenje, njegove specifičnosti i problematiku predavači će iznijeti vlastite primjere iz prevođenja sa skandinavskih jezika na hrvatski. Istaknut će s kakvim se dvojbama i poteškoćama susreću, kako rješavaju probleme "neprevodivih“ pojmova te kako premošćuju kulturni jaz između veoma različitih kultura. Tu je također i problematika "sličnosti u različitosti“ skandinavskih jezika - norveškog, danskog i švedskog - pri čemu slični ili homonimni izrazi katkad imaju posve nepovezana ili čak suprotna značenja.
Predavanje se ovaj put neće održati uživo na Filozofskom fakultetu, nego preko aplikacije Zoom. Svi zainteresirani za predavanje mogu se pridružiti na Zoomu s pomoću podataka koje će naći na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta u Osijeku. I.R.G.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICA ŠKOLE NA JUGU 2

Tinka će snimiti “milenijsku fotku” za 50. rođendan

2

ERASMUS+ I JOB SHADOWING U OŠ TENJA

Ugostili učenike iz slovenske škole

3

LIPANJSKO IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE

Svi putevi vode na Sajam antikviteta