Autoglas
SAVJETUJEMO

Pravilna vožnja djece u autosjedalici zimi
Objavljeno 15. prosinca, 2020.
Debela i topla jakna djetetu će dati neodoljiv osjećaj ugode tijekom hladna vremena, ali dok je dijete u autosjedalici, ona je nepoželjna

Debele zimske jakne, rukavice, kape i ostalu zimsku odjeću već naveliko viđamo i na odraslima i na djeci, no smijemo li voziti dijete u zimskoj jaknici dok je u autosjedalici?

Zima je svakako jedno od najzahtjevnijih razdoblja u godini, posebno za roditelje s malom djecom. Osim što više vremena provode u toplini svog doma, putovanja, čak i na najmanje udaljenosti, zahtijevaju posebnu pripremu. O važnosti pripreme vozila za zimu već svi govore; gume, tekućine, servis - sve je to nužno obaviti kako bi vožnja bila ugodna i sigurna, no što je s autosjedalicama?

O važnosti uporabe vrhunske autosjedalice, kao što je BeSafe, nije potrebno posebno ni govoriti jer je ona preduvjet za sigurnu vožnju djece u svako doba godine, a o toj smo temi i sami pisali u našem osvrtu. Međutim, zima donosi još jedan bitan zahtjev za vožnju, a to je pravilno vezanje djeteta u sjedalici. Kako ispravno voziti dijete u autosjedalici zimi?

Opasnost jakne
Debela, topla i šuškava zimska jakna djetetu će dati neodoljiv osjećaj ugode tijekom hladna vremena, međutim u vožnji u autosjedalici ona je nepoželjna. Preduvjet pune sigurnosti koju pruža autosjedalica jest u tome da dijete bude čvrsto zavezano u njoj. Upravo je zbog toga pojase na autosjedalici nužno stegnuti kako bi dijete bilo ispravno naslonjeno na sjedalicu, odnosno kako u slučaju nesreće tijelo ne bi doživjelo prevelik trzaj ili kako ne bi došlo do klizanja djeteta iz autosjedalice.

U slučaju nezgode upravo će vrhunska autosjedalica, poput raznih modela koje nudi BeSafe, djetetu pružiti punu sigurnost i sačuvati dijete od teških ozljeda. Zimska jakna ovdje je problem jer zbog svoje debljine stvara pozamašan prostor između djeteta i pojasa autosjedalice. Prisjetimo se kako je prepruka da između djeteta i pojasa stanu samo dva prsta. Možda taj prostor koji popunjava jaknica ne djeluje veliko, no u slučaju sudara ili prevrtanja vozila prazan prostor dopušta gibanje djeteta, kojeg zapravo ne bi trebalo biti. Osim toga, primjetna je i opasnost od ispadanja djeteta iz jakne, a time i iz same sjedalice, jer često jakne budu i nešto veće, kako bi sva zimska odjeća stala ispod nje, a tada ozljede mogu biti fatalne.

Skidanje jakne
Stoga, kako biste djetetu pružili maksimalnu sigurnost, donosimo zlata vrijedan savjet – prije vezanja u sjedalicu s djeteta skinite jaknu. Osim što će vožnja djetetu biti ugodnija, posebice kad se vozilo zagrije, na taj način dijete će biti pravilno posjednuto i vezano u sjedalici. Jasno, skinuti jaknu i sjesti u ledeni auto zimi nikako nije ugodno, međutim, za to postoji nekoliko rješenja, koja nam omogućava BeSafe i njegov sestrinski brend Voksi.

Naime, BeSafe nudi autosjedalice s odvojenom bazom i odvojenom sjedalicom, a takav pristup donosi višestruke koristi. Očito je da, kako dijete raste, možete mijenjati sjedalice uz zadržavanje iste baze. Primjerice, ista baza koristi se i za "jaje" iZi Go Modular X1 i-Size (autosjedalicu namijenjenu djeci do prve godine) i za iZi Modular X1 i-Size (autosjedalicu za djecu od 1. do 4. godine), pa tako štedimo novac na kupnji dodatne baze. Druga velika prednost je što autosjedalicu možemo lako izvaditi iz automobila. Na jednom postavljen bazni dio autosjedalicu postavljamo i skidamo s baze samo uz jedan klik. Nema mukotrpnog učvršćivanja, provjere, ali ni uznemiravanja djeteta. Upravo to je prvo rješenje problema hladnog vozila – autosjedalicu možete ponijeti u kuću i već zagrijanu postaviti u vozilo. Tako će djetetu biti ugodno dok se vozilo ne zagrije.

Ljudi nisu svjesni što sudar može učiniti bebi ili malom djetetu ako ne sjede u autosjedalici i nisu vezani. Istraživanja su pokazala kako na sve objekte u vozilu u sudaru pri brzini od samo 25 km/h djeluje sila 20-ak puta jača od težine objekta. To znači da dijete teško pet kilograma u naručju postaje teško oko 100 kilograma i nemoguće ga je zadržati u rukama. Ono tom istom silom udara o unutrašnjost vozila ili izlijeće iz vozila. Nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili izvan vozila istom jačinom kao što bi udarilo o tlo da je palo s petog kata.

Marin Režić
// AUTOSJEDALICE //
POLICIJSKI SAVJETI O AUTOSJEDALICAMA
U policiji su istaknuli desetak zlatnih pravila kako se koristiti autosjedalicom. Treba je upotrebljavati uvijek i bez iznimke, i to primjereno djetetovu fizičkom razvoju. Uvijek treba pratiti upute proizvođača i pri svakoj vožnji dijete treba vezati u autosjedalici. Nužno je pričvrstiti autosjedalicu za sjedalo bez obzira na to je li dijete u njoj ili nije, zbog sigurnosti ostalih u vozilu. I policija apelira kako dijete u sjedalicu ne treba vezati odjeveno u jaknu ili drugu debelu odjeću, jer to sputava dijete u samom smještaju. “Ne koristiti se autosjedalicom iz vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, odnosno, ako se kupuju polovne sjedalice, treba se pitati je li sjedalica iz vozila nakon kakva sudara. Ne smiju se koristiti autosjedalice čiju povijest građani ne poznaju, ni one koje ne odgovaraju vozilu, jer nisu sve primjerene za sve vrste vozila.”
POSTAVLJANJE NE SMIJE BITI GNJAVAŽA
Od desetero djece koja u sudaru poginu, ili su zbog teških ozljeda završila u bolnici zato što nisu bila u sjedalici, njih bi čak sedmero preživjelo ili ne bi završilo u bolnici da je bilo pravilno vezano u sjedalici. Većina vozača roditelja opravdanje za nestavljanje autosjedalice traže u riječi - “gnjavaža”! Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo te dijete što duže voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje.