Regija
PROJEKTI VEZANI UZ PRORAČUN 2021. I EU NOVAC

Đakovo želi Regionalni društveno-teniski centar
Objavljeno 9. prosinca, 2020.
Značenje bi imao za šire područje jer takvu dvoranu nemaju ni Mađarska, BiH, Srbija
ĐAKOVO

Među projektima koji se vezuju uz izglasani proračun Grada Đakova za 2021. s više od 160 milijuna kuna, i to onim projektima koji imaju predviđeno financiranje iz EU fondova, pri čemu se, zajedno sa sredstvima iz proračuna RH, računa na 50-ak milijuna kuna, nalazi se i projekt Regionalnog društveno-teniskog centra. Ideja o njemu postoji više godina, i prije aktualne gradske garniture, ne skriva to ni gradonačelnik Marin Mandarić i kaže: "Ako je nešto dobro, zašto to ne nastaviti?"

Procijenjena vrijednost projekta je 19 milijuna kuna. Mandarić kaže da je završena projektna dokumentacija i izrađen izvedbeni projekt.

Centar je zamišljen na prostoru Teniskog kluba Đakovo, a u njegovu je središtu gradnja teniske dvorane s popratnim društveno-sportskim sadržajima.

- Dvorana je to s tri zatvorena teniska terena, što se možda čini puno, no time će se postići standard s kojim bi se tu održavali teniski turniri zahtjevnog karaktera - pojašnjava Mandarić. Ovaj projekt podržao je i Hrvatski teniski savez (HTS), čija se predsjednica Nikolina Babić za lanjskog posjeta Đakovu i ovdašnjem Teniskom klubu sastala s gradonačelnikom, njegovim zamjenicima i vodstvom TK-a Đakovo na čelu s predsjednikom Mišom Mesićem.

Regionalni društveno-teniski centar građevina je javne i društvene namjene koja se planira graditi u Gajevoj ulici, nasuprot jugoistočnom dijelu Gradskog groblja, unutar parcele teniskih terena Grada Đakova. Sastoji se od dvije etaže: prizemlja, gdje su predviđeni zatvoreni teniski teren, vjetrobran, ulazni hol, fitnes, sanitarije, sauna, spremište, tehnička prostorija, te kata, gdje je predviđen cafe-bar, ured, sanitarne prostorije, spremište i terasa. Teniski klub Đakovo već duži niz godina ima oko 300 članova, među kojima je oko 140 djece i jedan je od najvećih klubova u gradu.

- Mi smo u ovom trenutku infrastrukturno došli do maksimuma. Klub ima puno članova, puno organiziranja turnira i prerastao je okvire ovakvog načina igranja tenisa. Treba reći da se projekt izgradnje dvorane ne radi samo za TK Đakovo, nego i za cijelu regiju, za organizaciju međunarodnih turnira, treninge reprezentacije u svim selekcijama. Deficit je ovakvih objekata u cijeloj regiji i mi vidimo šansu da stavimo grad Đakovo na tenisku kartu svijeta - poručio je tada Mišo Mesić.

Za taj i druge projekte u toj, visokoj fazi spremnosti Mandarić kaže da spremno čekaju u ladici otvaranje javnih poziva, natječaja iz EU fondova i da se prijave za novac Unije.

- Jer složit ćemo se svi da Grad sam nema svojih 19 milijuna kuna koje može dati, no računamo na EU natječaje. Ne budu li se oni otvarali, mi u taj i druge projekte oslonjene na EU izvore financiranja nećemo ići. Ovaj i svi ti drugi projekti nalaze se u proračunu, a imaju komponentu EU financiranja. Za njihovo izvršenje nije dovoljna samo dobra volja Grada, gradonačelnika, nego da se poklope i druge stvari poput otvaranja EU natječaja - razjašnjava Mandarić odmah u startu koja su realna očekivanja kada je riječ o financiranju, realizaciji ovog projekta.

Suzana Župan
Vrijednost
- S obzirom na najave da će se u sljedećem financijskom razdoblju moći financirati izgradnja i opremanje sportskih objekata, što Republika Hrvatska nije mogla u aktualnom programskom razdoblju 2014. - 2020. godine, nakon raspisivanja javne nabave i odabira pristiglih ponuda za izvođenje radova znat će se konačna vrijednost projekta gradnje i opremanja Regionalnog društveno-teniskog centra - kaže đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

Jer za sada se barata procijenjenom vrijednošću ovog projekta od približno devetnaest milijuna kuna.

I Mandarić potvrđuje da bi centar imao značenje za šire područje jer takvu dvoranu nemaju ni Mađarska, BiH, Srbija.

- Očekuje se da bi bio u eksploataciji većinu dana tijekom godine - kazao je gradonačelnik Mandarić o opravdanosti tog projekta.
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike