Sport
KAKO ZADRŽATI SJAJNOG ARGENTINCA

U Mierezovu ugovoru je klauzula o otkupu od 2,5 milijuna eura
Objavljeno 8. prosinca, 2020.
Mierez je svojim igrama i ponašanjem pridobio i srca navijača, ali je pitanje hoće li ga Osijek moći otkupiti od Alavesa

Vezani članci

NASTAVLJEN BIJELO-PLAVI NIZ

Ramon Mierez ponovno se pokazao zlata vrijedan

Iako još nije odigrano ni pola prvenstva u Prvoj HNL, posve je jasno kako je od ljetnih pojačanja najveći dobitak za bijelo-plave napadač Ramon Mierez.


Prije nego što je stigao u Gradski vrt, među navijačkom je populacijom prema njemu vladala određena skepsa jer u redovima španjolskog drugoligaša Tenerifa nije previše igrao. Onda se i njegov dolazak odužio, jer je podlegnuo koronavirusu, ali čim je zaigrao, brzo je osvojio navijačka srca.

Altruizam

Statistika mu je impresivna i govori da je u 14 susreta u svim natjecanjima koje je odigrao u bijelo-plavom dresu zabio osam pogodaka, za tri je asistirao, a izborio je i tri kaznena udarca. No to je samo dio slike, koju upotpunjuje način na koji Ramon igra. U svakom će susretu ostaviti srce na terenu, za njega nema izgubljene lopte, a uza sve to, pomalo neobično za napadača - nije egoist. Već je u dva navrata pokazao izražen momčadski duh, prepustivši izvođenje kaznenih udaraca Anti Ercegu i Damjanu Boharu, jer je želio da njegovi suigrači osjete radost realizacije, iako u ugovoru ima stavku prema kojoj mu pripada premija za svaki postignuti pogodak. Uvijek je spreman i na asistenciju, pa je tako priredio dva iznimno važna pogotka u posljednja tri susreta. Bio je dodavač Pilju za vodeći pogodak protiv Dinama, a na posljednjoj utakmici, protiv Varaždina, sve je pripremio za Boharovu egzekuciju. Oteo je loptu Stolniku i onda ju servirao Slovencu za pobjedonosni pogodak. Općenito, Mierez ima golem utjecaj na igru nogometaša Osijeka jer se preko njega mogu kvalitetno razvijati napadačke akcije. Nema nikakve dvojbe da je dojučerašnji sportski direktor Alen Petrović, koji je inzistirao i realizirao njegovu posudbu iz Alavesa, napravio odličan posao kada ga je angažirao.


- S boljim napadačem još nisam radio u svojoj trenerskoj karijeri - nedavno je rekao Nino Bule, jedan od aistenata trenera Nenada Bjelice, koji je i sam bio odličan napadač i koji je zabio 89 pogodaka na hrvatskoj prvoligaškoj sceni.

Pravo prvootkupa


Već smo rekli kako je Mierez u Gradskom vrtu na posudbi, ali dogovor koji je Osijek postigao sa španjolskim prvoligašem Alavesom sadržava klauzulu prema kojoj bijelo-plavi imaju mogućnost otkupa njegova ugovora na kraju sezone. Nema dvojbe kako bi ga Osijek želio zadržati u svojoj svlačionici i nakon isteka posudbe. No neće to biti baš lak posao, posebno ako Ramon nastavi igrati kao dosad. To sigurno neće proći nezapaženo kod brojnih skauta bogatijih europskih klubova, s kojima će, ako se uključe, Osijek teško ući u utrku. Naravno, za otkup njegova ugovora trebat će platiti i odštetu Alavesu, koja iznosi 2,5 miljuna eura. Bar dosad to je bio iznos koji u Gradskom vrtu ne bi ni pomislili platiti, ali s dolaskom Nenada Bjelice neki su se financijski plafoni već počeli probijati. Osim toga, možda će se sa Španjolcima moći pregovarati, pa pokušati smanjiti iznos. Eventualna realizacija posla ovisit će i o Ramonu, uklapa li se Osijek u njegove planove o nastavku karijere. U biti, on još spada među mlađe nogometaše, jer su mu tek 23 godine, a to je razdoblje karijere u kojem je najvažnije igrati. U Gradskom vrtu se uklopio odlično, a nema dvojbe da bi pod Bjeličinom paskom nastavio igrački napredak. U osječkom klubu imaju vremena mozgati do kraja sezone, iako možda ne bi bilo loše da već ove zime stupe u akciju. Naravno, to bi zahtijevalo rebalans budžeta, jer Bjelica je novac predviđen za transfere ove sezone potrošio, a dođe li do realizacije posla, Mierez bi postao najskuplji igrač u povijesti kluba. Taj rekord sada drži Antonio Mance, za kojeg je u ljeto 2019. plaćena odšteta od 1,3 milijuna eura, a danas je na posudbi u Puškaš akademiji. No Mierez je ipak daleko bolji, pa zato i skuplji ulov.


Dalibor Keler
KARTONI POSTALI VELIKA PRIJETNJA
Nakon što su najvećim dijelom prebrodili probleme s ozljedama i koronavirusom, nogometaši Osijeka susreću se s novom prijetnjom - "žuticom". Srećom, ovaj se put ne radi o opasnoj bolesti, nego o akumuluranim žutim kartonima. Naime, gotovo cijela prva momčad pod prijetnjom je treće javne opomene, koja bi značila prisilni odmor od jedne utakmice. Čak deset igrača skupilo je po dva žuta kartona: Talys, Ante Erceg, Ivica Ivušić, Mario Jurčević, Ante Majstorović, Ramon Mierez, Marin Pilj, Igor Silva, Mile Škorić i Josip Vuković.
JUGOVIĆ SE VRAĆA
Nakon mjesec dana stanke zbog ozljede trbušne stijenke treninzima se vraća Vedran Jugović. Dok je bio zdrav, konstatno je bio među najboljim igračima Osijeka, pa je njegov povratak dobra vijest. Treba još vidjeti što će biti s Antom Ercegom te Mađarom Laszlom Kleinheislerom.
Ramonu Mierezu posudba traje do kraja sezone, a za otkup ugovora Alaves traži 2,5 milijuna eura
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike