Regija
PREGOVORI PRIVEDENI KRAJU

“Belje plus” je Općini darovalo staru vinariju
Objavljeno 7. prosinca, 2020.
Ova stara vinarija bila je na popisu komercijalnih nekretnina Fortenova grupe namijenjenih prodaji
KNEŽEVI VINOGRADI

Nakon više od godinu dana pregovora, ističe načelnik općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, stara beljska vinarija postala je vlasništvo spomenute Općine.

- Pregovori su bili do ista ‘tvrdi‘, ali su u konačnici urodili plodom. S predstavnicima ‘Belja plus‘ nedavno je potpisan darovni ugovor kojim smo ostvarili naše višegodišnje želje i postali vlasnikom objekta u središtu mjesta - priča Kramarić. Tijekom pregovora situacija se mijenjala iz mjeseca u mjesec. Fortenova grupa uvrstila ju je, naime, među četiri beljske komercijalne nekretnine koje su ponuđene na prodaju. Od Općine su, prisjeća se Kramarić, prvo tražili 850.000 kuna (bez PDV-a), ali su se naposljetku ipak predomislili i odlučili na darovnicu. Primitak darovnice ne znači da je cijela priča gotova. Naprotiv. Tek sada će biti potrebni napori kako bi darovana nekretnina ponovno zaživjela, dakako u nekom novom obliku. Znaju to i općinski čelnici.

- Već u utorak idemo k ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataši Tramišak, kako bismo vidjeli u kojem smjeru poći i na koji se natječaj javiti u cilju ostvarenja nepovratnih sredstava - zadovoljno objašnjava Kramarić.

Dodajući kako planova za budućnost stare vinarije imaju, ali bi htjeli sagledati sve potencijalne mogućnosti, to više što će za njezinu rekonstrukciju, prenamjenu ili nešto treće sigurno trebati višemilijunski iznos. Budućnost stare vinarije općinsko čelništvo vidi u gospodarsko-turističkoj priči, dakle onim smjerovima koji su svojevrsna strateška odrednica Općine.

A stara je vinarija već nekoliko godina ruglo središta jednog od najuređenijih baranjskih mjesta. To je postala neposredno nakon što je u njoj stala proizvodnja vina, točnije nakon realizacije jedne od najvećih Agrokorovih investicija u Baranju - izgradnje nove vinarije u srcu Baranjskog vinogorja. Ne treba skrivati kako ni do tada nije bila arhitektonska ljepotica (ipak je riječ o proizvodnom pogonu), što se, pak, ne bi moglo reći za objekt prekoputa - stari beljski podrum, jednu od baranjskih turističkih atrakcija koju godišnje posjeti nekoliko tisuća ljudi.

Ne treba dvojiti da će, jednog dana, kada stara vinarija dobije novo lice i naličje, taj dio Kneževih Vinograda zasjati u punom sjaju na zadovoljstvo Općine, mještana, ali i Belja plus.

Ivica Getto
.
Građena je 60-ih godina 20. stoljeća
Stara je vinarija objekt ukupne (zajedno s dvorištem i ostalim pratećim zgradama) površine 9351 četvorni metar. Odavno je ‘’trn u oku’’ lokalnim čelnicima, ne samo stoga što je godinama potpuno neiskorištena, već i zbog neodržavanja, A posljedica toga je odudaranje od inače lijepog okoliša kojim dominira turistička atrakcija - stari beljski podrum i park s njezine zapadne strane. Stara je vinarija, doduše, zasigurno ostala u srcima brojnim njezinim zaposlenicima i ostalim Baranjcima, ali je vrijeme, ipak, učinilo svoje. Izgrađena je 60-ih godina prošlog stoljeća, a kompleks je dograđen u razdoblju od 1977. do 1982. godine. U staroj je vinariji proizvodnja prestala nakon otvaranja nove, u srcu Baranjskog vinogorja.
Najčitanije iz rubrike