Magazin
TJEDNI OSVRT

Domovinskom pokretu raskol se ipak dogodio
Objavljeno 5. prosinca, 2020.

Kada smo se još krajem svibnja upitali prijeti li Domovinskom pokretu Miroslava Škore raspad, na portalu ispod teksta bio je popriličan broj anonimnih reakcija, pa čak i uvreda.

A samo smo tvrdili da je koncept okupljanja hrvatske desnice, najblaže rečeno, zbunjujući i kada je riječ o imenima, njihovim ideološkim svjetonazorima, koji se baš i ne podudaraju, i kada je riječ o neizbrušenim programskim smjernicama, te da se ne radi ni o kakvoj kultiviranoj i pristojnoj desnici, nego o slabašnoj platformi desnih populista. Ipak, predviđanje se obistinilo i prije negoli smo mislili. Raskol se dogodio. Škorina stranka u Splitu zbog unutarstranačkih sukoba već se raspada, a tek se osnovala. Nezadovoljni su načinom na koji Škoro vodi stranku. Kako se navodi u priopćenju koje su potpisala 23 člana, proces osnivanja gradskog ogranka pod Marjanom, ali i ostalih lokalnih organizacija u najvećoj dalmatinskoj županiji nakon parlamentarnih izbora “onemogućio je provedbu demokratskog osnivanja po principu da svaki član ima pravo birati i biti biran”. Sve je to izazvalo niz problema koji su doveli do nezadovoljstva dijela članstva, ali i distanciranja stranačkog vrha koji nije nazočio osnivanju splitskog ogranka. Ignoriranje članstva u smislu sukreiranja politika i vrijednosti Domovinskog pokreta time je dovelo u pitanje državni karakter stranke u kontekstu orijentiranosti stranačkog vrha samo na kontinentalni dio Hrvatske, dok je Dalmacija prepuštena samovolji pojedinaca. Kako se ističe, nenazočnost donedavnih stranačkih uzdanica, koalicijske partnerice Ruže Tomašić i stranačkog Roberta Pauletića, čije su ideje i domoljublje privukli brojne članove, simpatizere i glasače, Domovinski pokret ostao je obezglavljen i bez jasne smjernice političkog djelovanja. Još se dodaje da sve navedeno daje zaključak da splitski ogranak nema ozbiljnu namjeru sudjelovanja u političkom životu grada, nego isključivo političke trgovine i podilaženja sitnim osobnim interesima. Iako bi Škoro rekao da toga u njegovoj stranci nema. A da će svatko svojim putem, najavili su i Hrvatski suverenisti. “Na lokalne izbore izići ćemo samostalno, imat ćemo i kandidata za gradonačelnika Zagreba”, najavio je i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović te šef suverenista, koji su na parlamentarne izbore izišli u koaliciji sa Škorom. Dodao je i da razmišljaju o tome da u Zagrebu kandidiraju (ne baš političke uspješnice nap.a.) Bernardicu Juretić Rožman ili Željka Sačića.

Tako je i na ovome primjeru dokazano da i na političkoj “estradi” s pravom postoji rok trajanja, ali i da se “roba” često pokvari.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra