Novosti
MOGUĆE JE ZAOBIĆI UCJENU ZEMALJA S DEMOKRATSKIM DEFICITOM

EU zaobilazi mađarsku i poljsku blokadu
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
U slučaju da Mađarska i Poljska ustraju na blokiranju sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak, moguća su, smatra Europska komisija, alternativna rješenja kako bi se ta blokada premostila i sredstva za oporavak mogla bi biti dostupno približno u isto vrijeme kao i da nema blokade.


"Prilično smo sigurni da možemo naći rješenje koje bi se moglo brzo usvojiti", rekao je izvor iz Komisije.


Na stolu je nekoliko scenarija. Jedan od njih je međuvladin sporazum, dakle izvan pravnog okvira EU-a, što predlažu neke zemlje članice. Komisija smatra da taj scenarij ima mnogo nedostataka, u prvom redu zbog toga što uzima previše vremena i, drugo, što bi u tom slučaju zajmovi kojima bi se financirao oporavak od posljedica pandemije koronavirusa podigli razinu zaduženosti zemalja članica koje u tome sudjeluju, a što je krajnje neprihvatljivo, pogotovo za zemlje koje su već sada prezadužene. Stoga Komisija preferira rješenje koje bi bilo unutar zakonodavnog i institucionalnog okvira EU-a. To može biti mehanizam pojačane suradnje ili rješenje u kojem bi zemlje članice koje sudjeluju u tome dale jamstvo za financiranje europskog proračuna. Svako od tih rješenja podrazumijeva da u njemu sudjeluju samo one članice koje to žele i na taj se način zaobilazi blokada. Do prvih isplata sredstava iz novog instrumenta EU sljedeće generacije, koji je težak 750 milijardi eura, čak i da nema sadašnje blokade, najranije bi moglo doći u lipnju sljedeće godine. Da bi isplate bile moguće, potrebno je ratificirati odluku o vlastitim prihodima u parlamentima svih zemalja članica. Osim toga, Mehanizam za oporavak i otpornost, novi fond kroz koji će se isplaćivati lavovski dio od 750 milijardi eura neće biti operativan dok Vijeće ne odobri nacionalne planove za oporavak. Rok za podnošenje tih planova je travanj sljedeće godine.


"I prema osnovnom scenariju, u kojem nema blokade, prve isplate mogle bi ići od lipnja, ali i prema alternativnim scenarijima mislim da bismo mogli biti tu negdje što se kalendara tiče", rekao je izvor u Komisiji.


Ova je godina posljednja godina u sadašnjem sedmogodišnjem razdoblju, od 2014. do 2020. Bez dogovora o novom Višegodišnjem proračunskom okviru i plana za oporavak EU sljedeće generacije, paketa koji je praktički nerazdvojiv, nije moguće donijeti godišnji proračun za sljedeću godinu.
Trenutačno se vode pregovori o proračunu za 2021., ali pod pretpostavkom da će VFO i EU sljedeće generacije biti usvojeni na vrijeme, do kraja godine. U ponedjeljak, 7. prosinca, istječe trotjedni rok za dogovor Vijeća i Parlamenta. Ako dogovora ne bude, ponavlja se cijeli postupak donošenja godišnjeg proračuna. H
Posljednja prilika
Vjerojatno posljednja prilika za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava sljedećeg tjedna, 10. i 11. prosinca. Ako se blokada ne otkloni, proračun za sljedeću godinu morat će funkcionirati po sustavu "privremenih dvanaestina". Taj sustav predviđa da se mjesečno ne smije potrošiti više od dvanaestine proračuna iz prošle godine.
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta