TvObzor
POZNATI SVI DETALJI PROSLAVE 40 GODINA NOVOG VALA

Četiri luksuzna vinilna reizdanja dvije kompilacije, dokumentarni film…
Objavljeno 4. prosinca, 2020.

Croatia Records 2021. godine slavi 40 godina novog vala, najvažnijeg rock-pokreta naših prostora, a koji je zauvijek obilježio glazbenu scenu. Novi val bio je i više od rock-pokreta, to je bio bunt koji je promijenio tijek glazbene scene, stvorio neki novi zvuk, identitet, ali i glasno progovorio o temama kojih do tada nije bilo u glazbi. Bio je to val prošlosti koji je u potpunosti shvaćen tek u budućnosti, stoga se s velikim nestrpljenjem očekuje ono što slijedi – proslava 40 godina od ovog velikog povijesnog trenutka. Croatia Records spremna je za ponovni povratak u 1981. godinu koja je obilježena nekim od najvećih albuma u povijesti naše glazbe.

Koncem siječnja, preciznije 22. siječnja 2021. godine, bit će objavljena četiri luksuzna vinilna reizdanja: Šarlo akrobata & Idoli & Električni orgazam – “Paket aranžman”, Šarlo akrobata – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, Električni orgazam – “Električni orgazam” i Haustor – “Haustor”. Sva izdanja sadržavat će nikad objavljene fotografije, razgovore sa živim svjedocima toga vremena, nekim od članova spomenutih bendova, tekstove glazbenih kritičara i novinara, skenirane dokumente iz bogate arhive Jugotona/Croatia Recordsa i, naravno, remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac iz Croatia Records Studija. Grafičke restauracije originalnih izdanja i dodatno likovno oblikovanje gatefold pakiranja vinila radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić.

Vinili u različitim bojama bit će popraćeni download kodom za preuzimanje mp3 verzija pjesama, a nove remasterirane snimke bit će objavljenje sedam dana ranije, 15. siječnja, na svim vodećim svjetskim streaming servisima kako bi i mlađi slušatelji, ljubitelji modernih tehnologija mogli uživati u ovim svrevremenskim snimkama. Prednarudžbe za kupnju vinila bit će moguće s početkom 2021. godine putem web-shopa Croatia Recordsa. Svojevrsna najava ovih reizdanja kompilacija je 100 originalnih pjesama – Novi talas/val autorice Olge Kepčije, dugogodišnje radijske voditeljice i poznavateljice novog vala te glazbe općenito. Kompilacija na 5 CD-ova bit će objavljena tijekom prosinca ove godine. Ekipa odjela CroRec Digital počela je i s velikom kampanjom izrade lyric videa svih pjesama koje se nalaze na vinilnim reizdanjima, a prvih pet već je objavljeno na YouTube kanalu Croatia Recordsa, dok se usporedno objavljuju i na kanalu Jugoton Musica. S velikim zadovoljstvom Croatia Records najavljuje i početak rada na dokumentarnom filmu koji će obuhvatiti značaj spomenute četvorke, ali i samog novog vala za tadašnju jugoslavensku i današnju glazbenu scenu. Predviđeni izlazak filma u produkciji CMC televizije je 22. siječnja 2021. godine, na sam izlazak vinilnih reizdanja. Nastavno na izlazak svih ovih sadržaja i njihovu regionalnu promociju dizajnerski tim Bachrach&Krištofić, odnosno Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, u suradnji s Croatia Recordsom realizirat će CD kompilaciju Heroine novog vala koja će obuhvatiti rad i veliki doprinos žena u novom valu, rock i popularnoj glazbi osamdesetih godina.

Novi val - on se ponovno budi, a krokodili opet dolaze - da parafraziramo nikad zaboravljene pjesme Šarla akrobate i Električnog orgazma; 40 godina kasnije identično svjež, porukama i dalje snažno nabijen, glazbeno i kreativno briljantan ali, nažalost, i bez nekih dragih ljudi koji su ga itekako obilježili, i bez kojih ga sigurno ne bi niti bilo.

Nikola Kučar
Foto: Goran VEJVODA
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike