Novosti
MARIJANA BALIĆ SABORSKA ZASTUPNICA HDZ-A IZ VUKOVARA

Nema kirurškog reza koji može riješiti pitanje nestalih
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Generacije Vukovaraca gotovo 30 godina žive svoje osobne tragedije, tako i ja

Saborska zastupnica HDZ-a iz Vukovara Marijana Balić na svom je facebook-profilu oštro reagirala na neistine saborskog kolege iz Domovinskog pokreta Stipe Mlinarića, a posebno ju je dirnula tvrdnja da aktualna Vlada nije ništa učinila u traženju nestalih i zatočenih iz Domovinskog rata. S obzirom na to da i sama već 30 godina traga za nestalim roditeljima, za čitatelje Glasa Slavonije otvoreno govori o svemu tome, ali i o razlozima zbog kojih je ušla u politiku te kako vidi Vukovar danas i sutra.



Bez odgovora


Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta zbog incidenta koji se nedavno dogodio u Vukovaru, a u kojemu su sudjelovali donedavni državni tajnik Ministarstva branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslav Šeremet, zatražio je ostavku ministra Tome Medveda. Kako vi to komentirate?


- Događaj u cijelosti osuđujem i držim neprihvatljivim ponašanjem, ali ministar ni na koji način nije u njemu sudjelovao.

Na svom ste facebook-profilu Mlinariću odgovorili posebno mu zamjerivši rečenicu da za nestale i zatočene ova vlada ne čini ništa ili premalo?


- Ne činiti ništa je floskula koja je iskorištena kako bi se omalovažio rad i ispolitiziralo ovo najosjetljivije humanitarno pitanje iz Domovinskog rata. Potraga za nestalima nije završena i neće biti dok se posljednja osoba ne pronađe, ali da se ne radi ništa nikakav pomak ne bi bio napravljen. Moj je cilj da se sazna sudbina svakog nestalog i unatoč Mlinarićevu vrijeđanju i omalovažavanju u tome neću posustati. Ova vlada je činila, čini i činit će sve kako bi se pronašla i posljednja nestala osoba. Osobno sam iznimno zainteresirana za proces potrage za nestalima i, kao i ostale obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije, u njega uključena. Komunikacija s osobama koje rade na potragama nikada nije bila na višoj razini i stvoren je odnos povjerenja između nas koji tražimo svoje članove obitelji i institucija. Bez obzira na to koliko trajala, mi od naše potrage odustati nećemo.

Također ste ga pozvali da pojasni što to znači kada kaže da bi to pitanje on riješio kratkim kirurškim rezom. Smatrate li vi da postoji takav način?


- Nema kirurškog reza kojim se ovo pitanje može riješiti. Mlinarić nije dao odgovor u svom obraćanju na društvenim mrežama, osim što je iskoristio priliku da me izvrijeđa. Ali ja mu neću odgovoriti nego ću ga još jednom pozvati da se aktivno uključi u proces i rad više državnih tijela, koji je zbog proteka vremena dodatno izazovan. Puno bi ljepši život svih nas bio da se ovaj problem može riješiti "laganim kirurškim rezom". Imali bismo gdje zapaliti svijeću. Ali kojom god metodom i koliko god sporo se rješavao, ponavljam, ja od njega odustati neću.

Smatrate li da Domovinski pokret politizira to pitanje nestalih osoba u Hrvatskoj jer nije postao dio vladajuće koalicije ili to čini iz nekog drugog razloga?


- Njihovi istupi u odnosu na pitanje nestalih osoba nesumnjivo ukazuju na dvojbenost motiva u odnosu na društveno i moralno odgovorno ponašanje prema ovoj prioritetnoj humanitarnoj posljedici Domovinskog rata, ali u prvom redu prema nama, članovima obitelji nestalih osoba, suborcima, prijateljima, susjedima. O aktivnostima koje u tišini i s dignitetom provodi Ministarstvo od preuzimanja nadležnosti ove vlade možemo ići unedogled. Međutim, razumijevanjem kako se u prvom redu odgovornost ogleda prema nama, članovima obitelji ostalih iza nestalih osoba, ova vlada takve rezultate nikada nije politizirala, ne koristi u bilo koju drugu svrhu osim nastojanju usmjerenom na poboljšanje procesa traženja nestalih osoba i tako će i nastaviti sve dok ne rasvijetlimo sudbinu i posljednje nestale osobe.

Možete li za čitatelje Glasa Slavonije pojasniti vaše traganje za nestalima. Naime, u Vukovaru ste izgubili oba roditelja. Znate li gdje i kako su stradali?


- Otkada znam za sebe, tragam za istinom i dobro sam upoznata s radom Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Sudjelovala sam na konferencijama, okruglim stolovima, bila prisutna prilikom terenskih istraživanja i probnih iskapanja na nekoliko lokacija i upoznala se s metodama koje se primjenjuju na terenu - od zračnog snimanja i analize terena, georadara do uporabe bioloških detektora odnosno cadaver pasa. Generacije Vukovaraca gotovo 30 godina žive svoje osobne tragedije, pa tako i ja. Jedino što znam je da su posmrtni ostatci mog oca ekshumirani iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju žrtava u Vukovaru, a majka se još uvijek vodi kao nestala. Ali ja ću je naći.

Nikada dovoljno


Osim traganja za nestalima u Domovinskom ratu, rekli ste da ste u politiku ušli kako biste radili na stvaranju boljih uvjeta za život u Vukovaru. Kako danas vidite stanje u Vukovaru?


- Vukovar je grad koji se doista ponovno digao iz pepela i danas poprima drukčije konture. Znamo često čuti pitanje - čini li Vlada dovoljno za Vukovar? I moj odgovor je - nikad neće biti dovoljno, Vlada to zna, Vukovarci to znaju i to su ožiljci rata, od kojih mnogi još nisu zarasli. Ono što je nama Vukovarcima najvažnije je da Vlada to razumije, da se toga ne boji i da je spremna uvijek davati još kako bi se ispravile nepravde i užasi koje je moj grad pretrpio prije 29 godina. Djelima je to i pokazano, jer nijedna Vlada dosad nije ovoliko učinila u gospodarskom, razvojnom i socijalnom smislu za Vukovar kao ova.

Što bi se trebalo učiniti da Vukovar postane poželjan za život, a što nije dobro i događa se u Vukovaru?


- Vukovar je danas grad dviju istina, a istina je samo jedna. To je ono s čime Vukovarci žive posljednjih 29 godina i to je ono na čemu moramo raditi. Određeno vrijeme je izgubljeno, ali Vukovar čeka budućnost i došlo je vrijeme da se toj budućnosti okrenemo, da odgajamo mlade generacije koje će živjeti život, a ne suživot. Život temeljen na pravdi i istini.

Dolazite li u Vukovar i planirate li se u njega vratiti za stalno?



- Ja iz Vukovara ne odlazim. Tu sam i tu su moji roditelji. I kad sam u Vukovaru, s njima sam.


Tomislav Prusina
PORUKA MLINARIĆU NA FACEBOOKU
"Kolega Mlinarić izrekao je puno toga danas u Hrvatskome saboru, ali i jednu ključnu stvar u izjavi za medije – da je u politiku ušao zbog svojih nestalih prijatelja koji su po slavonskim ravnicama! I ja sam iz sličnog. Kako za istinom tragam već skoro 30 godina, onda su mi ove usputno izrečene neistine da ‘ništa nije napravljeno‘ posebno omalovažavajuće. Kolega Mlinarić možda nije, ali drugi jesu - u mandatu ministra Medveda prvi put donesen je Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu. Uređena i unaprijeđena je metodologija rada na pronalasku nestalih osoba. Upravo njegovi prijatelji, naši branitelji, pronađeni su u Marincima na području koje je u prošlim postavama Uprave za zatočene i nestale već bilo pretraženo. Provedeno je terensko istraživanje i probna iskapanja na 247 mjesta, a ukupno su ekshumirani posmrtni ostatci 140 osoba. Proveden je i terenski izvid još 232 moguća mjesta prikrivenih grobnica čije je istraživanje u tijeku. Samo na području grada Vukovara i prigradskih naselja provedena su terenska istraživanja na 84 moguća mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica i obrađeno je više od 420.000 m2 površine. Sve detaljnije rezultate o pronalaženju nestalih i kompleksnom procesu uvaženi zastupnik može dobiti od Ministarstva hrvatskih branitelja, može nam svima svojim radom pomoći, ali ga to ne zanima pa neargumentirano govori u Saboru o temama s kojima nije upoznat. Rekao je Mlinarić jednom da bi on ovaj kompleksan problem riješio ‘laganim kirurškim rezom‘. Ovim ga putem pozivam da nam kaže kako se to rješava ‘laganim kirurškim rezom‘ pa da vidimo može li se i hoćemo li konačno mi, obitelji nestalih, moći mirno spavati. Nama je to u interesu i mi smo spremni za suradnju sa svakim tko će nam pomoći pronaći istinu, ali ne i za politiziranje ovim najosjetljivijim humanitarnim pitanjem iz Domovinskog rata.

Kada bi konstruktivno pomogao i prestao politizirati, moja malenkost kao i sve majke i očevi, braća i sestre o kojima priča, a koji tragaju za svojim nestalima bili bi mu doživotno zahvalni!" napisala je Marijana Balić na Facebooku.