Crna kronika
NIZ PROVALA RIJEŠEN U POŽEŠTINI

Deset lopova provalilo u 25 obiteljskih kuća i stanova, najmlađem tek 15 godina
Objavljeno 3. prosinca, 2020.

Deset lopova osumnjičeno je za 25 provala u kuće i stanove u Požeško-slavonskoj županiji. Najmlađem je tek 15, najstarijem 30 godina, a za sve njih karakteristično je da nisu iz navedene županije, nego iz susjednih Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. Desetorka je krala mahom od osoba starije životne dobi, čak i kada bi ljudi bili kod kuće, a krađama su oštetili vlasnike za skoro 200 tisuća kuna.


Policajci PU požeško-slavonske dovršili su kriminalističko istraživanje nad deset hrvatskih državljana s područja Našica i Nove Gradiške, i to trojicom 17-godišnjaka, trojicom 20-godišnjaka te 15-godišnjakom, 16-godišnjakom, 26-godišnjakom i 30-godišnjakom. Oni se sumnjiče da su od veljače 2018. do studenoga ove godine počinili ukupno 25 kaznenih djela na području Požeško-slavonske županije, od toga devet kaznenih djela na području Brestovca, šest na području Požege, po tri kaznena djela na području Čaglina i Lipika te po jedno na području Pleternice, Kaptola, Kutjeva i Jakšića.


- Radi se o kaznenim djelima krađe i teške krađe iz obiteljskih kuća i stanova. Većina kaznenih djela počinjena je prijepodne ili u vrijeme dok su vlasnici bili na poslu, te su počinitelji, iskoristivši odsutnost vlasnika, provaljivali u kuće. Dio kaznenih djela počinjen je i u vrijeme dok su se ukućani nalazili unutar kuća te su neprimjetno ulazili, što upućuje na naročitu drskost počinitelja. Kaznena djela počinjena su uskakanjem kroz prozor, provaljivanjem ulaznih vrata, obijanjem prozora, balkonskih vrata, a tom prilikom su ukradeni domaći i strani novac te razni nakit, a u dva slučaja ukradene su bankovne kartice, nakon čega su na bankomatima na području Požege podizali novac, čime su počinili kazneno djelo računalne prijevare. Najčešće žrtve kaznenih djela bile su osobe starije životne dobi koje žive same. Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem kaznenih djela iznosi 193.885 kuna - doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske. Policija, protiv svih osumnjičenih za provale i krađe, podnosi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.


Iz policije poručuju građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite da ne bi postali žrtve lopova.


- Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano s automatskim vremenskim prekidačem - upozorava Nikolina Janković.
Kako dalje navode iz policije, kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa. Ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju, primjerice električari, serviseri, instalateri interneta i slično. Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registracijsku oznaku vozila, a ako vidite bilo što sumnjivo ili neku osobu neobičnog ponašanja u blizini svojeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite, nego to odmah prijavite policiji na broj 192.


Sandra Lacić
U nekoliko navrata lopovi su provaljivali u kuće iako su vlasnici bili unutra
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike