Regija
POTICAJ GOSPODARSTVU

“Kod pruge”: nova je poduzetnička zona opremljena
Objavljeno 3. prosinca, 2020.
Vrijednost projekta iznosi 6,35 milijuna kuna, iz fondova EU-a stiglo je 3,96 milijuna kuna
BELIŠĆE

Uređenjem komunalne infrastrukture pet hektara zemljišta pretvoreno je u novu belišćansku gospodarsku zonu. Rezultat je to projekta Izgradnja poduzetničke zone "Kod pruge", koji je završnom konferencijom predstavio nove prometnice i parkirališta s javnom rasvjetom uz hortikulturno uređene okolne površine.

- Grad Belišće je prije ovog projekta uložio 1,5 milijuna kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje na području nove poduzetničke zone, a nakon komunalne infrastrukture sada je u izgradnji i trafostanica u suradnji s HEP-om, kako bi sve bilo spremno za najvažniji korak, a to je dovođenje poduzetnika koji će u ovoj zoni graditi i poslovati - kazala je na završnoj konferenciji Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Belišća, podsjetivši kako je projekt realiziran uz sufinanciranje iz EU-a. Naime, ukupna vrijednost projekta je 6,35 milijuna kuna, a iz fondova EU-a je 3,96 milijuna kuna.

Nova se zona nalazi blizu svih infrastrukturnih postrojenja na području Belišća, a nudi izvrsnu prometnu povezanost jer je smještena uz željezničku prugu Belišće - Bizovac. Ima i olakšan pristup koridoru 5C i autocesti A5, koji su udaljeni samo 23 kilometra od zone.

- Zone treba graditi u skladu s tržištem i interesom, stoga smo i u ovom slučaju odredili povoljnu lokaciju, od koje će poduzetnici imati koristi te u kojoj će htjeti razvijati poslovanje i zapošljavati radnike. Upravo zbog toga Grad Belišće nudi mogućnost prihvatljivije i jeftinije investicije gradnje u ovoj zoni, uz minimalno 50 posto smanjenja komunalnog doprinosa pri gradnji, a taj postotak može biti i veći uz odgovarajuću odluku Gradskog vijeća. Također, nudimo poticaje za svakog zaposlenog, jer računamo da će ova zona rezultirati i novim radnim mjestima - navela je Vučković, napomenuvši da je poduzetnicima na raspolaganju ukupno pet parcela, od kojih je jedna namijenjena za tvrtku Hidrobel, koja će kod pruge graditi pročišćivač.

Zanimanje investitora već je evidentno, a gradnja poslovnih objekata zajamčena, jer zainteresirani poduzetnici dobivaju ugovore o pravu građenja na određeno vrijeme i tek nakon iskorištenja tog prava parcela postaje njihovo vlasništvo. Takav princip suzbija mogućnost da parcele na području nove poduzetničke zone budu neiskorištene te osigurava da grade samo ozbiljni poduzetnici i investitori.

Lidija Aničić
Sve su gospodarske zone iskorištene
“Grad Belišće nudi suradnju i pomoć u svim segmentima u kojima može, od micanja administrativnih barijera do pomoći oko dodatnog financiranja. Stoga ovo nije završetak, planiramo gospodarske zone graditi, opremati i uređivati i u budućnosti”, zaključila je dogradonačelnica Vučković, zadovoljna realizacijom novog projekta za gospodarstvo u Belišću.

Na području grada nema gospodarskih zona koje su neiskorištene. Uz ispunjenu Zonu male privrede uz Karašicu, postoji i poduzetnička zona Tržni centar, koja dobro posluje niz godina, a treća je zona veliko područje Gospodarske zone Sjever, nekadašnji Kombinat. U svemu tome zona “Kod pruge” označava četvrto važno područje za poboljšanje poduzetničke klime.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro