Sport
OSJEČANI U VELIKOM NALETU - REZULTATSKA OFENZIVA ZBOG KORONE PROTJEČE U POLUILEGALI

Bijelo-plavi imaju priliku srušiti 20 godina star rekord po broju susreta bez poraza
Objavljeno 2. prosinca, 2020.

Osijek i njegovi navijači doista imaju razloga za užitak otkako je na trenersko kormilo došao Nenad Bjelica. Njegovi povratci u Gradski vrt uvijek iniciraju velike stvari, a odmah na početku trenerskog opusa na klupi bijelo-plavih počeo je micati prašinu s nekih davno dosegnutih rezultatskih rekorda.

Punih je 20 godina prošlo otkako je Bjelica igrač predvodio osječke nogometaše u onoj nezaboravnoj jeseni do jesenske titule i 3. kola Kupa UEFA. Sada se povijest ponavlja, samo što je Nenad u drugoj ulozi. Remijem na Rujevici Osječani su izbili na čelnu poziciju Prve HNL i mogli bi opet biti jesenski prvaci. Naravno, pod uvjetom da dobiju sva tri preostala susreta do kraja polusezone.

Osijek ima rezervi
Naravno, tome će pogodovati i činjenica što Dinamo ima dva, a Rijeka četiri susreta manje koje će odraditi tek u drugom dijelu sezone, ali u tome postoje i dobre vijesti. Naime, Dinamo ima dva odgođena derbija protiv Rijeke i Hajduka, doduše na svom terenu, ali to su utakmice u kojima je sve moguće, a isto tako i Rijeku unutar tih zaostataka čekaju isti izazovi. Stoga se Osječani ne trebaju bacati na nekakvu tešku matematiku, već uživati u trenutku i pokušati dobiti susrete protiv Varaždina i Šibenika na svom terenu te Goricu u gostima. U nogometnim krugovima već se naveliko vode rasprave o tome može li Osijek ove sezone ugroziti Dinamo u borbi za prvo mjesto. Mišljenja su podijeljena, jer ima onih koji smatraju kako su Osječani dosegnuli svoj limit, a da Dinamo još uvijek ima prostora za ubaciti u brzinu više. No ne bismo se složili s onima koji na taj način razmišljaju jer Bjelica je momčad preuzeo kada je sezona već bila počela, a zbog raznih okolnosti (zgusnuti kalendar i problemi s koronavirusom, njegova operacija kralježnice) nije imao dovoljno vremena svoje zamisli igre razraditi do kraja. Stoga nam se čini logičnijim stav po kojemu će Osijek svoju pravu snagu pokazati tek na proljeće kada bi utrka za prvaka doista mogla poprimiti vrlo uzbudljiv zaplet. I baš zbog toga su ova posljednja tri kola jesenskog dijela sezone praktički ključna jer u njima Osječani trebaju zadržati korak s Dinamom i na taj način ga dovesti u poziciju u kojoj se ne nalazi često u kojoj mora postati lovac, a ne lovina.

Opet blizu rekorda
Jedino što ne možemo nikako prežaliti je to što ta Osijekova dvomjesečna ofenziva protječe u poluilegali zbog prokletog koronavirusa. Na tribinama nema navijača, a kad njih nema, onda nema ni one prave strasti i naboja koji prate ovakve serije pozitivnih rezultata. Uz to, već sam dolazak Bjelice na klupu uzburkao je navijačke duhove, pa uopće ne sumnjamo, da su vremena normalna, kako bi Gradski vrt u svakoj utakmici doslovce gorio. Valjda će se na proljeće okolnosti promijeniti nabolje, pa će publika moći svjedočiti Osijekovu pokušaju napada na Dinamo. Iskreno, to je puno lakše reći negoli učiniti. Koliko je teško biti bolji od Dinama najbolje svjedoči podatak iz sezone 2016./17. kada je Rijeka uspjela prekinuti dominaciju "modrih". Na putu do osvajanja titule Riječani su prvu utakmicu izgubili te u 32. kolu od Lokomotive, a sezonu su završili sa samo dva boda više od Dinama! Dakle, ako se želiš ravnopravno nositi s Dinamom, ne smiješ proklizavati. Istina, tada HNL nije bio tako kompetitivan kao danas jer su Rijeka i Dinamo konkurenciji pobjegli za 20-ak bodova što će ove sezone teško biti slučaj s obzirom na više momčadi koje su sposobne svakome pomrsiti račune. Inače, Osječani su sad opet blizu jednog rekorda koji stoji već dva desetljeća. U sezoni 2000./01. na putu do jesenske titule Osijek je imao niz od 12 utakmica bez poraza. Sada je na deset, pa ako bi ovu jesen završio na željeni način, pao bi taj stari rekord. Naravno, to je samo zgodan back-up ove odlične priče koja traje u Gradskom vrtu, ali on dobro prikazuje veličinu pothvata koji je Osijek napravio otkako je Bjelica sjeo na klupu, a što je najbolje, on još nije završio.
Dalibor Keler
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
12

utakmica bez poraza nanizao je Osijek u sezoni 2000./01. kada je bio jesenski prvak
10

pobjeda i dva remija imali su bijelo-plavi u toj sjajnoj seriji od prije 20 godina
8

pobjeda ima Osijek u aktualnom nizu od deset pozitivnih rezultata
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike