Sport
“BROKER” U REPREZENTACIJI HRVATSKE

Jordano: Nisam nikad
vidio ni doživio ovakvu
kemiju među igračima
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Bek Vrijednosnica Osijek pamtit će provedeni tjedan u Mršićevoj selekciji, za koju još ipak nije debitirao

Nakon dugo vremena veselimo se igrama i rezultatima naše najbolje košarkaške izabrane vrste. Hrvatska je prošloga tjedna u Turskoj ostvarila dvije pobjede i potvrdila plasman na Eurobasket, koji je na programu tek 2022. godine.

Viza je potvrđena u Istanbulu, gdje su izabranici Veljka Mršića upisali dvije sigurne pobjede protiv domaćina i Švedske. U oba dvoboja izbornik je koristio istih 12 igrača, iako ih je u Tursku otišlo 14. Među dvojicom koja nisu bila u zapisniku, ali su bila dio ekspedicije našlo se mjesto i za najboljeg igrača i strijelca Vrijednosnica Osijek.

Nije dosada bio slučaj da jedini slavonski premijerligaš daje i seniorskog reprezentativca, ali Antonio Jordano je apsolutno zaslužio naći se u zrakoplovu za Istanbul. U Sinan Erdem Areni je trenirao, nije igrao, ali već je i sami poziv za 21-godišnjeg Riječanina veliko priznanje.

- Reprezentativni poziv uvijek je čast, a onaj iz A selekcije kruna je svega i ispunjenje sna. Nagrada je to za ono što sam prezentirao u dresu Vrijednosica Osijek posljednjih godinu i pol dana, a ne treba ni naglašavati kakvo je to bilo iskustvo, ali i poticaj za dalje - rekao je nakon povratka iz Istanbula Jordano, koji je u svojoj karijeri igrao za sve mlađe državne selekcije. U njima je bio jedan od nositelja, sada je pak ostao izvan rostera, ali taj podatak ne utječe na njegove pozitivne dojmove s prvog seniorskog okupljanja.

- Naravno da svaki igrač priželjkuje biti među 12 i zaigrati ako je to moguće, nisam po tome ni ja iznimka. No isto tako sam i realan, jer oni koji su bili na parketu, već su duže vrijeme na okupu. Odradili su prvi prozor uspješno, prošle godine su bili u Las Vegasu i Kini, gdje su i udareni temelji Mršićeva mandata. Stoga je velika stvar biti i na širem popisu, kaže bek "brokera", kojem se pružila prigoda iz prvog reda vidjeti kako sve funkcionira.

Iz aviona je jasno da u seniorskoj vrsti vladaju jasna pravila, koja su donijela i fantastično ozračje u svlačionici. Momčadski duh je ono što krasi ovu skupinu, što i sam Mršić uvijek potencira. Jordano se i sam uvjerio kakva je atmosfera u reprezentaciji.

- Tjedan dana u ovom okruženju potpuno me je uvjerio u istinitost priča oko atmosfere u reprezentaciji. Nisam još vidio i doživio ovakvu kemiju među igračima, koji su nesebični i svi su se podredili jednom cilju. Stoga rezultati u kvalifikacijama mogu predstavljati iznenađenje samo za nekoga tko ne poznaje odnose koji vladaju unutar selekcije. Oni su pravi na parketu i izvan njega, a zadovoljstvo je još i veće kada sve prati i odgovarajući rezultat. Dosadašnji dio kvalifikacija odrađen je za najvišu ocjenu, Eurobasket je osiguran dvije utakmice prije kraja, ali nema dvojbi da će se i njima pristupiti s angažmanom koji je bio i dosada - smatra Jordano, koji se nakon reprezentativnih vraća klupskim obvezama. Upravo u vrijeme odlaska na okupljanje Hrvatske, u klubu se dogodila i promjena trenera. Suradnja s Domagojem Kujundžićem ipak je nastavljena u repki, a u Vrijednosnicama Osijek stavlja se pod pasku Stipe Šarlije.

- Iako sam bio fokusiran na reprezentativne obveze, bio sam i u tijeku što se tiče klupskih promjena. S bivšim trenerom sam boravio u Istanbulu, a o sezoni i pol pod njegovim vodstvom u Vrijednosnicama imam samo riječi hvale. Iskazao mi je povjerenje, odgovorio sam na pravi način, na kraju me je to dovelo i do izbornikova poziva. Novi je trener, trebat će se malo priviknuti na nove metode, što promjena u pravilu i donosi. Sve ostalo ostaje po starom, svaki trening i utakmica je novo dokazivanje - za kraj će hrvatski reprezentativac Antonio Jordano.

Nino Benčina
ZADRŽATI SE NA MRŠIĆEVOM POPISU
Sljedeće okupljanje reprezentacija Hrvatske imat će u veljači, kada je na programu posljednji, treći kvalifikacijski prozor. Član “brokera” pokušat će se zadržati na izbornikovu popisu.

- Konkurencija je velika i bez euroligaških i NBA igrača. Naravno, sada kada sam okusio atmosferu, nastojat ću se nametnuti izborniku i za sljedeću akciju. Važno je ostati na radaru, a ako budem pozvan, nitko sretniji od mene, smatra ponajbolji igrač HT Premijer lige.
Najčitanije iz rubrike