Osijek
KORONA UZIMA DANAK

Pogreba u studenome 67 posto više nego lani
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
Dnevno je organizirano i do deset pogreba. U utorak su već rezervirani termini za sljedeći ponedjeljak, a broj nije konačan

Povećanje broja pogreba od čak 67 posto u studenome ove godine, za razliku od toga broja u istome razdoblju 2019., daje razloga za zabrinutost.

To više što, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, od ukupno 166 pogreba, koliko ih je bilo u studenome ove godine, čak 75 odnosi se na smrt zbog koronavirusa. Zbog cijele situacije dnevno je ponekad organizirano čak deset pogreba.

Manjak djelatnika
- Primjerice, u studenome 2019. imali smo 99 pogreba, a ove godine 166. Kako se broj pogreba povećava, tako i mi pojačano radimo. Usto, u tvrtki se borimo i s manjkom djelatnika, jer nekolicina ih je pozitivna na koronavirus, a neki su u samoizolaciji, pa su ti djelatnici izvan pogona – poručuje Ostrički. Dodaje da je zbog svega bila nužna reogranizacija. Tehnička služba prestala je obavljati svoje poslove i prešla je u pogrebnu uslugu, što je u ovim trenutcima, naglašava, prioritet. Svi ostali poslovi, kaže, obavljaju se manjim intenzitetom kako bi pogrebna služba u ovoj izvanrednoj situaciji mogla funkcionirati.

A kako to izgleda na terenu, dovoljno pokazuje činjenica da je u gradu 20 grobalja, i to u krugu od 102 kilometra. Uzmemo li u obzir da se na dnevnoj bazi održava čak i do deset pogreba, i to na grobljima na kojima pokojnici već imaju grobno mjesto, odnosno za koje se odluči obitelj, riječ je o jako zahtjevnoj i vrlo osjetljivoj situaciji. Inače, kad je u pitanju aktualni tjedan, u utorak prijepodne u Ukopu su već organizirali pogrebe za sljedeći ponedjeljak. Štoviše, broj za neke dane nije konačan, već u utorak bilo ih je osam, a za danas (srijeda) organizirano je devet pogreba. U četvrtak ih je za sada, prema rasporedu, sedam, a dan poslije četiri. Za sada su dva termina zauzeta u subotu i jedan za sljedeći ponedjeljak.

Dvije službe
- Taj broj do kraja tjedna nije konačan i za sada je maksimalan broj pogreba dnevno deset. Angažirali smo dvije službe i nadam se da nećemo morati i treću. Posljednja tri tjedna se reorganiziramo kako najbolje umijemo, a iako nerado govorim o nekakvim prognozama, moram reći kako vjerujem da će scenarij biti sličan i u sljedeća dva-tri tjedna. Nadam se da nisam u pravu – kaže Ostrički. Da je situacija itekako alarmantna, pokazuje taj crni postotak povećanja broja pogreba u studenome ove godine u odnosu prema studenome prošle. No Ostrički također kaže da je situacija pod kontrolom te da su spremni za sve situacije.

S povećanjem broja zaraženih i onih u samoizolaciji, podsjetimo, nastupile su i nove mjere. Tako je, sukladno s novim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi sprječavanja širenja epidemije COVID-19, najveći dopušten broj sudionika na pogrebu 25, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Ukop je stoga zamolio sve sudionike pogreba i posljednjeg ispraćaja da obvezno nose maske na propisani način, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju razmaka od najmanje metar i pol.

Marija Mihelić
GRAĐANI SE PRIDRŽAVAJU PROPISANIH MJERA
“Građani Osijeka najvećim se dijelom drže svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite. S tim što će naši djelatnici onoga tko ne nosi masku ili krši neki od navedenih propisa opomenuti. Do sada nije bilo nikakvih neželjenih situacija. Stoga još jedanput molimo sve sudionike pogreba, odnosno članove obitelji preminule osobe, da se radi svoje sigurnosti i zdravlja pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera koje su trenutačno na snazi”, poručuje direktor Ukopa Hrvoje Ostrički.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike