Ekonomija
HELENA NAĐ, MAGISTRA PROCESNOG INŽENJERSTVA

Novcem za samozapošljavanje pokrenula je biznis proizvodnje kozmetike na bazi kozjeg mlijeka
Objavljeno 2. prosinca, 2020.
U nemogućnosti pronalaska posla, magistra procesnog inženjerstva Helena Nađ iz Podgorača odlučila se okrenuti pokretanju vlastitog posla. U otvaranju vlastitog obrta nije ju spriječila ni trenutna situacija pa je u jeku koronavirusa, u srpnju, otvorila obrt Prirodna kozmetika “Helena”.

Prirodnu kozmetiku počela je proučavati mnogo prije, pa je od izrade prvog sapuna od kozjeg mlijeka prošlo više od tri godine.

- Prirodnu kozmetiku počela sam proučavati kada sam ostala trudna. Tada sam postala svjesna kolikim smo štetnim sastojcima okruženi. Počela sam proučavati izradu sapuna, ali nisam skupila dovoljno hrabrosti za početak izrade. Prva prilika da izradim sapune se dogodila, kada sam radila u jednoj školi, gdje sam bila zadužena za vođenje učeničke zadruge te sam s učenicima izradila prve sapune od svinjske masti - kaže Helena.

Nakon toga poželjela je izraditi sapun i za svoje dijete. Proučavajući sastojke koji bi bili prihvatljivi za bebinu kožu, saznala je kako je kozje mlijeko jedan od najkvalitetnijih sastojaka za to. Izrada sapuna od kozjeg mlijeka Heleni tada nije bila problem jer je imala svoje stado koza. Kako navodi, prvih nekoliko mjeseci poklanjala je sapune obitelji i prijateljima i svi su bili oduševljeni.

- Sapuni su pokazali smirujuće djelovanje kod kožnih bolesti kao što su iritacija i svrab, kod psorijaze i dermatitisa. Ljudi su me počeli nazivati kako bi željeli kupiti moje sapune. Tada mi se javila ideja da bih osim sapuna mogla proizvoditi i druge proizvode na bazi kozjeg mlijeka. Počela sam praviti losione za tijelo, šampone za kosu, losione nakon brijanja - navodi.

Otvaranju djelatnosti proizvodnje kozmetike prethodilo je preuređivanje dijela stambenog prostora u prostor koji ispunjava sve kriterije za proizvodnju kozmetike. Bilo je potrebno ispuniti vrlo visoke kriterije, tehničke i sanitarne uvjete. Novcem dobivenim za samozapošljavanje financirala je kupnju opreme za proizvodni pogon te za ishođenje svih potrebnih dozvola i atesta. Danas izrađuje nekoliko vrsti sapuna i krema na bazi kozjeg mlijeka te prirodne dezodoranse, paste za zube i krute šampone. Sve kreme izrađene su od domaćeg ekološkog kozjeg mlijeka, hladno prešanih ulja te eteričnih ulja i drugih sastojaka koji su prošli stroge kontrole i analize, a mnogi sastojci imaju ekocertifikat. Kreme su bez dodatka umjetnih mirisa i boja, objašnjava Helena.

Ova poduzetnica otkrila je i svoje planove.

- U budućnosti planiram nuditi uslužnu proizvodnju kozmetike, jer imam potrebno znanje, prostor i opremu. Smatram da bi Slavonija mogla postati hrvatska Provansa što se tiče uzgoja ljekovitog bilja i proizvodnje kozmetike. Željela bih educirati što više vlasnika OPG-ova, kako od svojih biljaka, eteričnih ulja, biljnih ulja ili hidrolata izraditi kozmetiku i staviti je na tržište - navodi Helena i dodaje da svoje proizvode prezentira i prodaje preko društvenih mreža, a izrađuje i web-stranicu na kojoj će biti i web-shop. M. Kunac Svoren
Možda ste propustili...

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana