Crna kronika
OPASNA OBIJESNA VOŽNJA

Ukradenim autom vozio se 150 km, policija ga uhitila u Markovcu Našičkom
Objavljeno 2. prosinca, 2020.

Četrdesetosmogodišnji vozač uhvaćen je u ponedjeljak u Markovcu Našičkom, 150 kilometara od Koprivnice, gdje je ukrao automobil. Vozilo je, pokazala je policijska istraga, ukrao u ponedjeljak oko 17.45 i odmah se zaputio prema Slavoniji. Vozeći se Podravskom magistralom, u večernjim satima stao je na benzinskoj postaji u Orahovici, natočio gorivo u automobil i nastavio vožnju bez plaćanja računa.


Djelatnici benzinske crpke odmah su o tome obavijestili policiju dajući joj marku automobila i registraciju. Ubrzo su ga u Osječko-baranjskoj županiji policajci uočili, no dao se u bijeg te je još 30-ak kilometara trajala filmska potjera za njim. Jurcao je bjesomučno našičkim krajem, ali policajci nisu odustajali. Srećom, u ovoj filmskoj potjeri nitko nije nastradao, a 48-godišnjak je na kraju uhvaćen. Iz policije doznajemo detalje lova na vozača ukradenog vozila.


- Autoophodnja Policijske postaje Našice u redovnoj kontroli prometa uočila je ukradeni automobil u Donjoj Motičini. Policajci su pokušali zaustaviti automobil, ali se vozač nastavio kretati bez zaustavljanja. Vozač ukradenoga automobila nastavio je bijeg kroz mjesto Martin i Našice u smjeru Markovca Našičkog, u čemu su ga sprječavali policijski službenici uz svjetlosne bljeskalice i zvučne znakove policijskog automobila. Prilikom bijega vozač ukradenog automobila počinio je više teških prometnih prekršaja, od prekoračenja brzine, nepoštovanje prednosti prolaska na raskrižjima te prolaska kroz crvena svjetla na semaforima. Nakon kraće potjere policajci su na benzinskoj postaji u Markovcu Našičkom, koja se nalazi tik uz željeznički prijelaz, prisilili vozača ukradenog automobila na zaustavljanje. Bez puno razmišljanja policajci su vozača izvukli iz automobila i potom svladali te vezali lisicama.

Policija nad 48-godišnjakom provodi daljnje kriminalističko istraživanje, a dobio je kaznenu prijavu zbog obijesne vožnje zbog čega bi mogao završiti poduže iza zatvorskih vrata. Naime, Kazneni zakon kaže da sudionik koji u cestovnom prometu iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanom trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,5 promila alkohola u krvi ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi pedeset kilometara na sat iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi kaznit će se zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine. Ista zatvorska kazna prijeti mu i zbog krađe automobila.

Sandra Lacić
U dvije godine 52 prijave
Koliko je zapravo kaznenih prijava u Hrvatskoj zbog obijesne vožnje svjedoče i statistički podatci Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima su u protekle dvije godine podnesene samo 52 takve kaznene prijave, lani 30, a godinu prije tek - 22. Iz policije kažu kako su vrlo rijetko ispunjeni svi uvjeti za podnošenje ovakvih kaznenih prijava, ali 48-godišnjak je očito ispunio sve moguće uvjete. Razloge krađe i opetovanog bijega 48-godišnjak će morati objasniti u istrazi policije i nadležnog državnog odvjetništva koja će uslijediti.
Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana