Crna kronika
ZLOSTAVLJAO JU SEKSUALNO I PSIHIČKI

Nasilniku godina i 2 mjeseca zatvora
Objavljeno 1. prosinca, 2020.
Godina i dva mjeseca zatvora 68-godišnjaku zbog nasilja nad suprugom presuda je koju je potvrdio Vrhovni sud. Nakon vijećanja Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je 68-godišnjak proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv spolne slobode, kazneno djelo nasilja u obitelji i kazneno djelo prijetnje. U kaznu je uračunano vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se 68-godišnjak i dalje nalazi.

- Optuženik je osuđen jer je u više navrata, bez pristanka, spolno općio sa suprugom. Žrtva je bila u strahu od psihičkog zlostavljanja. Također je u sudskom postupku dokazano kako je 68-godišnji optuženik suprugu učestalo vrijeđao i omalovažavao. Branio joj je druženje s unucima. Nad žrtvom je vršio i ekonomsko nasilje jer je odbijao sudjelovati u režijskim troškovima i doveo je u stanje ovisnosti. Kad je žrtva rekla da će se rastati i podijeliti imovinu, zaprijetio joj je. Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za individualizaciju kazne i dao im potom pravilan značaj - navodi u obrazloženju pravomoćne presude Vrhovni sud.

Kao olakotne okolnosti pri izricanju kazne sudovi su cijenili dosadašnju neosuđivanost, narušeno zdravstveno stanje, odnosno dijabetes s kroničnim ostemijelitisom i ulkusom desnog stopala, te smanjenu ubrojivost kada je činio kaznena djela. Otegotnim je cijenjena okolnost da je u više navrata u inkriminiranom razdoblju bez pristanka žrtve s njom izvršio spolni odnošaj i s njim izjednačenu spolnu radnju.

- To je u većoj mjeri dovelo do povrede zaštićenog dobra, a to je sloboda odlučivanja u sferi spolnosti. Zbog lošeg psihičkog stanja i pokušaja suicida žrtva je bila i hospitalizirana. Životna dob optuženika od 68 godina nije takvog značaja da bi se trebala cijeniti olakotnom. Ovako odmjerena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka - zaključuje Vrhovni sud. S.Lacić
Presudu Vrhovnog suda 68-godišnjak je dočekao u istražnom zatvoru
14

mjeseci zatvora je presuda 68-godišnjaku koju je potvrdio i Vrhovni sud
Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura