Autoglas
EKSPRESNI USPJEH ELEKTRIČNOG VOLKSWAGENA

VW ID3 U drugom mjesecu prodaje poveo tržište EV-a
Objavljeno 1. prosinca, 2020.

Iako su mu neki kritičari tražili dlaku u jajetu i prigovarali banalnostima, kupci i tržiše rekli su svoje, a traži se i automobil više. Statistika ne laže, Volkswagen ID3 bio je u listopadu najprodavaniji europski automobil s električnim pogonom. Uspjeh je to veći što je na vrh prodajne ljestvice izbio već u drugom mjesecu prodaje, te pretekao Renault Zoe, koji je već duže nosio štafetnu palicu prodajnog lidera.

Volkswagenov ID3 tako je u listopadu prodan u 10.315 primjeraka, Zoe u 9614, a treći je bio Hyundai Kona s 5999 prodanih primjeraka, pokazuju podatci iz Europskog izvještaja o električnim automobilima, koje je objavio analitičar Matthias Schmidt. Prema tim podatcima Renault Zoe ostaje najprodavaniji europski automobil na električni pogon u prvih deset mjeseci s prodajom od 71.521 vozila, a slijedi ga Tesla Model 3 sa 56.108. Zanimljivo, Tesla Model 3, koji je imao jaku prodaju početkom ove godine, u listopadu je ispao iz top 10 električnih vozila (EV).

ID3 je bio najprodavaniji automobil u Norveškoj, nadmašivši benzinske i dizelske automobile, zauzimajući 19 posto tržišnog udjela u listopadu, pokazuju podatci Bestsellingcarsblog.com. Uvoznik Volkswagena u Norveškoj, predvidio je u listopadu da će EV-ovi činiti 90 posto prodaje VW-a u Norveškoj na razini cijele godine, revidiravši svoju prognozu od 60 posto s početka godine. Električni Volkswagen ujedno je u listopadu bio i najprodavaniji automobil u Nizozemskoj i Irskoj. Taj uspjeh rezultat je prodaje flotama i tvrtkama, što je činilo više od polovine registracija. No, gledajući cijelo europsko tržište, ID3 je bio 29. najprodavaniji automobil u listopadu.

Najprodavaniji plug-in hibridni automobil u listopadu bila je Mercedes A klasa, pokazali su podatci JATO-a, dosegnuvši 4209 jedinica, Volvo XC40 bio je na drugom, a VW Passat na trećem mjestu. Najprodavaniji klasični hibridni automobil bila je nova Toyota Yaris s 13.338 jedinica. VW Golf ostao je najprodavaniji europski automobil u listopadu s 27.530 prodanih vozila.

Mato Pavličević