Novosti
KAŽNJAVANJE PREKRŠITELJA ANTIKORONA MJERA

Za nenošenje maske za lice kazna za građane 500 kuna
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Organizatori masovnih okupljanja proći će mnogo gore - moguća kazna do 40.000 kuna

Vlada je u ponedjeljak u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i novčane kazne za prekršitelje.


"Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Na licu mjesta


U dopuni zakona ističe se kako se prema dosadašnjem tijeku epidemije COVID-19 nedvojbenom pokazuje nužnost pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tako da pokrivaju usta i nos, što utječe na smanjenje mogućeg rizika prijenosa virusa. Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti ili održati. Nadzor nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provodit će policijski službenici, inspektori civilne zaštite i Državnog inspektorata te drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera, odnosno ako se ne poštuje zabrana ili ograničenje javnih i privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona. Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. "Nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade koju je vodio videovezom iz samoizolacije.

Novosti na granici


Ministar Beroš izjavio je da se u bolnicama liječi 2358 osoba zaraženih koronavirusom, od čega je 255 osoba na respiratoru.


"Kontinuirano se prati rad bolničkih sustava i aktualne potrebe za liječnicima, medicinskim sestrama, respiratorima i drugom medicinskom opremom. U skladu s tim provode se svakodnevne aktivnosti vezane uz privremene rasporede zdravstvenih radnika te za posudbu medicinske opreme iz matičnih ustanova u one u kojima za to postoji razlika", poručio je Beroš. U ponedjeljak je u Hrvatskoj zabilježeno 1830 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su čak 74 osobe.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je i o novim pravilima na graničnim prijelazima. "Putnici iz zelenih područja EU-a ne trebaju PCR ni dodatne uvjete. Svi ostali putnici trebaju predočiti negativni PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati nakon dolaska u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do negativnog nalaza. Iznimka su pogranični i zdravstveni radnici te oni koji ne borave u Hrvatskoj duže od 12 sati", naveo je.


Dijana Pavlović/Hina
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana