Novosti
DRŽAVNI TAJNIK ISPRIČAO SE JAVNOSTI

Sučić podnio ostavku zbog incidenta u Vukovaru, a o Šeremetu odluka naknadno
Objavljeno 30. studenog, 2020.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić podnio je neopozivu ostavku zbog "neprimjerenog ponašanja u Vukovaru", priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo hrvatskih branitelja.


"Zbog svog neprimjerenog ponašanja u Vukovaru ispričavam se hrvatskoj javnosti i svima koje sam svojom gestom ili izjavom povrijedio. Svjestan odgovorne dužnosti koju obnašam i ne želeći biti opterećenje Vladi Republike Hrvatske, ni Ministarstvu hrvatskih branitelja, koji su mi dali povjerenje, podnosim neopozivu ostavku na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja", navode se u priopćenju Sučićeve riječi. Sučića je policija u subotu nakon ponoći u kontroli poštovanja propisanih epidemioloških mjera zatekla u konzumiranju pića u ugostiteljskom objektu u Vukovaru. Prema izvješću vukovarsko-srijemske policije, tada je došlo do narušavanja javnog reda i mira, zbog čega je Sučić priveden u policijsku postaju.


"Budući da sam vodio proces traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu te žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, sve svoje stručno i profesionalno znanje i iskustvo stavljam na raspolaganje Ministarstvu hrvatskih branitelja u slučaju potrebe", kaže Sučić. Vjerujem kako smo u proteklom razdoblju napravili velike iskorake i uspostavili sustavan pristup, koji ne ovisi o pojedincu, čime se obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije osigurava povjerenje da će Ministarstvo hrvatskih branitelja nastaviti sustavno i predano raditi u procesu rješavanja sudbina njihovih nestalih članova, poručuje Sučić.


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je kako je Stjepan Sučić, svjestan svoje odgovornosti tijekom incidenta u Vukovaru, podnio neopozivu ostavku, dodavši kako su svi članovi Vlade osudili nemili događaj. "Nakon ovog što se dogodilo u Vukovaru, neprimjerenog postupanja državnog tajnika Stjepana Sučića, s kojim je bio i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, svjestan svoje odgovornosti kao državni dužnosnik, Sučić je podnio neopozivu ostavku", rekao je novinarima Medved. Ministar je naglasio da se Sučić ispričao za svoje postupanje, koje je bilo neodgovorno, da je svjestan svojeg prijestupa te da je sam napisao i potpisao svoju ostavku. Dodao je kako je Sučić u Ministarstvu dao iznimno velik doprinos izgradnji sustava, da je uspostavio odgovarajući odnos povjerenja prema obiteljima koje traže svoje nestale članove te da će Ministarstvo nastaviti raditi na tom tragu.


"Što se tiče statusa Krunoslava Šeremeta, on je imenovan odlukom Upravnog vijeća Memorijalnog centra 2017. godine nakon provedenog natječaja. O njegovu statusu raspravljat će Upravno vijeće nakon što od MUP-a zaprimimo detaljno sve parametre i sve pokazatelje što se zapravo dogodilo u tom trenutku. Upravno vijeće donijet će odgovarajuću odluku u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je Medved. Na pitanje tko će naslijediti Sučića, Medved je odgovorio kako u Ministarstvu imaju velik broj kvalitetnih ljudi. Pritom je opovrgnuo nagađanja da ga je Sučić zvao dok je bio pritvoren te da je u ministrovo ime tražio da ga se oslobodi. "Ja sam prvu informaciju o ovom činu dobio u subotu oko 12 sati od ministra unutarnjih poslova. Nisam imao saznanja o tome što se tamo dogodilo, a samim time želim apsolutno opovrgnuti bilo kakve teze o nekakvom utjecaju ili pozivanju bilo koga. U konačnici, to je i policija dala u svojem iskazu", kazao je Medved. Dodao je kako je u subotu nakon prvih informacija i kontakta sa Sučićem vrlo jasno osudio taj čin te je pozvao na strpljenje do okončanja istražnog postupka.
Medved je odgovorio i na prozivanja Vesne Nađ, nekadašnje zamjenice ministra branitelja, rekavši da Sučić nije bio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, nego Uprave za zatočene i nestale. "Toliko o općem poznavanju organizacije i ustroja. I drugo, kako to da je ona, tako savjesna i odgovorna osoba, 555 dana bila u svojem uredu, gledala kroz svoj prozor kada je umrla Nevenka Topalušić, stopostotni invalid, kada su se ljudi spaljivali ispred Ministarstva branitelja, a ona kao odgovorna osoba, ni bilo tko iz Ministarstva, nije podnijela ostavku. Mi ovdje svjedočimo odgovornom postupanju ljudi. Tu možemo prepoznati veliku razliku", istaknuo je Medved te kazao da nema informaciju o trećoj osobi koja je bila sa Sučićem i Šeremetom.

Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTAJU U SLAVONIJI

Bolesnom mladiću iz Siska i njegovoj majci - kuća u Tenji

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Pet osoba preminulo, novopozitivnih 29

3

SKRB O OSOBAMA KOJE SU PREBOLJELE COVID-19

I mjesecima nakon zaraze
osjećaju posljedice i tegobe