Sport
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 2022.

Hrvatska u stilu potvrdila vizu za Eurobasket 2022
Objavljeno 29. studenog, 2020.
Izabranici Veljka Mršića slavili i u drugoj istanbulskoj utakmici, nakon domaćina pokleknula i Švedska

Odličan posao napravili su košarkaši Hrvatske u Turskoj. U tamošnjem balonu su ostvarili dvije pobjede i nastavili pobjednički niz u D skupini kvalifikacija za Eurobasket 2022.


Nakon domaćina izabranici Veljka Mršića nadvisli su i Šveđane, te su tako i teoretski potvrdili odlazak na smotru najboljih reprezentacija Starog Kontinenta. Priželjkivali su naši da na Bosporu ostvare bar jednu pobjedu, no kvalitetnim izdanjima nastavili su svoj pohod i tako potvrdili da su najbolja reprezentacija u kvartetu koji se okupio u istanbulskom balonu.


Najavljivalo se da bi za ogled sa Šveđanima Mršić mogao računati i na usluge Krune Simona, čiji reprezentativni status naravno nije upitan, ali koji kvalifikacije ne igra zbog euroligaških obveza. No, nakon što se u petak upisala pobjeda protiv domaćina, naše je vodstvo procijenilo da nema potrebe za Simonovim angažmanom i nepotrebnim opterećenjem. Iako je odavno jasno da je odnos između FIBA-e i Eurolige poguban za reprezentativnu košarku.
No, kadar koji kroči kroz ove kvalifikacije obavio je posao na najbolji način. Kao i u prethodnoj utakmici, Mršić je u zapisnik stavio istih 12 imena, što znači da će Broker Antonio Jordano u nekoj drugoj prigodi tražiti svoj seniorski debi u najjačoj izabranoj vrsti. Otvaranje protiv Švedske nije bilo na razini prethodnog dvoboja, Mršić nije dobio obrambenu reakciju kakvu je priželjkivao pa je tako kod zaostatka 14:11 zatražio time-out, nakon kojeg su se stvari na parketu počele odvijati prema našim željama. Do isteka prve dionice primili smo samo dva poena, a napad ionako nije bio sporan. Za preuzimanje rezulatske kontrole pomogao je i šut za tri poena (5-10 u prvih deset minuta), a mirne ruke bio je Pavle Marčinković, koji je zabio tri trice, a raspoložen je ostao do kraja, te je susret zaključio sa 20 poena i osam skokova. Kada se Hrvatska sredinom druge četvrtine prvi put odlijepila na dvoznamenkastu prednost, bilo je jasno da ćemo i drugi put u ovom ciklusu nadvisiti selekciju s europskog sjevera. U Zagrebu je prije devet mjeseci čak izgledalo i malo teže, u Sinan Erdem Areni Švedi doista nisu imali nikakve izglede. Iako su se trudili i nisu predavali kada su na otvaranju posljednje četvrtine imali i minus od 19 poena (53:72). Ubrzo nakon toga je Mršić malo zarotirao petorku (prigodu su dobili svi osim Marina Marića), a to se malo odrazilo i na hrvatski ritam. Došlo je do manjeg opuštanja i idejnog zastoja, nekoliko je akcija bilo brzopleto i bez smisla, ali Mršić nije ništa prepustio slučaju te je na parket vratio Miru Bilana i Željka Šakića, dvojac koji je ostavio i najbolji dojam u Turskoj. No, i bez njihove nazočnosti, sumnjamo da bi suparnik bio u stanju zakomplcirati dvoboj, u kojem smo ipak dominirali i potvrdili zašto kroz ove kvalifikacije kročimo sigurno i autoritativno kao rijetko dosada.
Nino Benčina
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
SLAVILI I TURCI, RASPLET U VELJAČI
Prva utakmica nedjeljnog programa u Istanbulu bila je biti ili ne biti za domaću reprezentaciju. Turska je nakon tri poraza bila pred golemim imperativom protiv Nizozemske, koju je uspjela nekako svladati sa 73:71 (24:14, 17:23, 14:18, 18:16). Ključni čovjek bio je Shane Larkin s 23 poena i devet asistencija. U završnici su Nizozemci mogli potpuno zakomplicirati dvoboj, ali oni su se zadovoljili porazom od dva poena, jer su prvi međusobni ogled dobili sedam razlike. Konačna odluka o putnicima za završni turnir past će u veljači 2020., najvjerojatnije u još jednom balonu.
ŠVEDSKA 72

HRVATSKA 87

ISTANBUL - Sinan Erdem Arena. Bez gledatelja. Suci:Calatrava (Španjolska), Marques (Portugal), Suslov (Estonija).

ŠVEDSKA: Schuberg 1 (1-4), Andersson 22 (1-3), Ramstedt 14 (2-4), Borg 2, Massamba 4, Czerapowicz 14, Lindqvist 5, Ronnquist, Pantzar 1 (1-2), Lofberg 7 (2-2), Gutenius, Dawit 2.

HRVATSKA: Krušlin 9, Prkačin 8 (2-3), Ukić 3, Marčinković 20 (1-2), Vranković 3 (1-2), Bilan 12 (4-6), Drežnjak 4, Ramljak 4, Mavra, Rogić 8 (2-2), Šakić 14 (2-2), Marić.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 16:22, 15:26, 22:20, 19:19
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana