Regija
SKLONIŠTE ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA

Županiji nepovratno deset mil. kuna za sigurnu kuću
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Rekonstruirat će se i opremiti sklonište, zaposliti tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja, nabaviti potrebno vozilo...

U Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor za dodjelu nepovratnih sredstava za projekt "Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje" vrijedan 10.015.896,23 kune. Riječ je o sigurnoj kući, odnosno skloništu za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Primjeren prostor
Projektom će se obaviti rekonstrukcija i opremanje skloništa, zaposlit će se tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja. Pritom će se nabaviti vozilo za potrebe skloništa, radionice i edukacije za stručnjake i korisnike te raditi na obavještavanju i osvještavanju javnosti o prevenciji nasilja u obitelji. Rekonstrukcijom i opremanjem skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji riješit će se problem nepostojanja odgovarajućeg prostora. Objekt koji će se rekonstruirati i opremiti tim projektom imat će kapacitet za primitak 11 korisnika, od čega su dva prostora prilagođena za osobe s invaliditetom. U sklopu skloništa krajnjim korisnicima bit će pružene specijalizirane usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja.

– Ovim će projektom Virovitičko-podravska županija osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žene žrtve nasilja u obitelji. Nažalost, taj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije. Tim projektom riješit će se problem pomoći i zbrinjavanja žena i djece žrtava nasilja u najkraćem vremenu – naglasio je župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija jedna je od šest hrvatskih županija koje nisu imale osigurano sklonište za žrtve nasilja u obitelji kada su 2019. godine pokrenute aktivnosti Vlade RH i tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kako bi se problem zbrinjavanja osoba, prvenstveno žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja riješio na području cijele RH.

Stoga je Virovitičko-podravska županija još u listopadu 2019. godine unajmila privatnu zgradu i u nju uložila do kraja godine oko 100.000 kuna vlastitih sredstva da bi ju prilagodila traženim uvjetima.

Trajno rješenje
Sredstva za rad sigurne kuće – privremenog rješenja osigurana su tako da je VPŽ zaključio s jedinicama lokalne samouprave s područja županije Sporazum o sufinanciranju rada Skloništa za smještaj osoba žrtava obiteljskog nasilja (sigurne kuće), čiji je današnji kapacitet šest osoba. Udjel Županije u Sporazumu je 200.000 kuna, općina i gradova ukupno 380.000 kuna.

Istodobno s osiguravanjem uvjeta za privremeno rješenje sigurne kuće, Virovitičko-podravska županija tražila je prostor za trajno rješenje s obzirom na najavu i informacije nadležnog ministarstva o objavi poziva za financiranje troškova prilagodbe minimalnim tehničkim uvjetima sigurne kuće i troškova rada iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Zgradu je bez naknade ustupio Grad Virovitica te je nakon toga Virovitičko-podravska županija krenula s pripremom projektnog prijedloga i izradom projektno-tehničke dokumentacije (u vrijednosti od 145.000 kuna) i ishodila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju skloništa. PR
PROJEKT ĆE TRAJATI TRIDESET MJESECI
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 10. ožujka ove godine objavilo poziv “Osigurav anje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”. Virovitičko-podravska županija je s partnerom, Udrugom “S.O.S. savjetovanje, osnaživanje, suradnja” Virovitica, uz veliku pomoć VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj, 29. srpnja prijavila projektni prijedlog na taj natječaj pod nazivom “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, kojemu je cilj uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Projekt će trajati 30 mjeseci od dana potpisa ugovora o nepovratnim sredstvima.
Objekt će moći primiti 11 korisnika, dva su prostora prilagođena za osobe s invaliditetom
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana