Regija
BROJNE AKTIVNOSTI U OPĆINI

Babina Greda: Završen je vrtić, turizam i gospodarstvo prioriteti
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Uz tvornicu autodijelova, u selu će se graditi i tvornica keksa i slanog programa

BABINA GREDA - Općina Babina Greda velike nade polaže u razvoj turizma, na čemu intenzivno radi lani osnovana Turistička zajednica, čiji je cilj iskoristiti i promovirati postojeće resurse, osmisliti nove sadržaje i pozicionirati se na turističkoj karti Hrvatske.

Bazirat će se na turizmu ruralnog prostora gdje posjetitelji mogu doživjeti nešto jedinstveno i autentično, a područje Babine Grede bogato je očuvanom prirodom, što je velika prednost koju treba iskoristiti. Načelnik Josip Krnić smatra da je vrlo važno da, između ostaloga, Babina Greda konačno "iziđe" na Savu i veliki je pobornik osiguranja plovnosti te rijeke, jer smatra da je riječ o daleko najjeftinijem prijevozu robe i dobara. Uvjeren je da bi uređenje plovnoga puta Save i gradnja pristaništa, odnosno malih privezišta za čamce i glisere, bili snažan vjetar u leđa turističkom otvaranju Babine Grede, što bi se odrazilo i na gospodarski razvoj.

- Sava je medij s golemim potencijalima koje nitko od nas ne koristi, i to doista žalosno, jer takve projekte podržava i Europska unija. Mi se vodimo da smo Babina Greda na Savi, a u stvarnosti smo jako daleko, kao da s tom rijekom nemamo veze, i to svakako želimo promijeniti - zaključuje. Na nedavnom sastanku s direktorom tvrtke Flammifer, koja se bavi proizvodnjom brodica, iskazali su interes za kupnju elektrosolarne aluminijske brodice s 12 sjedišta, i koja bi se koristila u turističke svrhe. Razne su ideje vezane uz Savu, od fotosafarija na tamošnjem meandru, zavojitom koritu rijeke, a radilo bi se i nekoliko sojenica.

Krnić napominje da se mora poraditi na otvaranju smještajnih kapaciteta kojih u selu trenutačno nema. Općina će snažno poticati ljude da se otvore, OPG-ove da urede i registriraju sobe za prihvat gostiju, s iznosom do 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.

Završena je gradnja Dječjeg vrtića Regoč, vrijednog 8,8 milijuna kuna, najznačajnijeg i najvrednijeg projekta u Babinoj Gredi u 2020. Iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurano je 7.440.000 kuna, a ostalo je namaknula Općina. U ožujku će početi rad. Roditelji će ovih dana, u manjim skupinama, moći obići i razgledati vrtić, vidjeti kakvi su uvjeti, što je sve ondje napravljeno i kakve mogućnosti nudi.

- Ići ćemo na predupise kako bismo vidjeli o kojem broju djece je riječ i koliko je ljudi potrebno zaposliti - kaže Krnić.

Boravak u vrtiću za prvo dijete u obitelji Općina sufinancira sa 750 kuna, a toliko će plaćati i roditelji, za drugo dijete roditelj plaća 500 kuna, za treće 200 kuna, a ostatak Općina.

Razmatra se i mogućnost otvaranja stanice za tehnički pregled vozila u Babinoj Gredi kojoj bi gravitirala brojna okolna sela, a o čemu se već dugo razmišlja.
Marija Lešić Omerović

TRG I ŠETNICA
Krnić u 2021. godini očekuje nastavak investicija koje je korona usporila, da se završi gradnja tvornice autodijelova i krene projektiranje tvornice keksa i slanog programa, za koju je strani investitor već kupio zemljište. Prijedlog proračuna Babine Grede za sljedeću godinu težak je 19 milijuna kuna. Jedna od najznačajnijih investicija bit će gradnja trga, turističkog parka sa šetnicom i pratećih sadržaja infrastrukturne namjene, na lokaciji prekoputa crkve i nove zgrade općinske uprave, uz Beravu. Trg će, ističe, biti u funkciji svih mještana i imati višestruku ulogu u svakodnevnom životu Babine Grede. Svojim će izgledom, zelenilom i sadržajima središtu sela dati poseban ugođaj te pozivati na odmor i druženje i postati mjesto okupljanja, što i jest cilj projekta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike