Ekonomija
NAJPOZNATIJA KRIPTOVALUTA OPET RASTE

Zašto se više ne priča o Bitcoinu?
Objavljeno 30. studenog, 2020.
Zašto trenutačno nitko ne priča o Bitcoinu - pitaju se to u svojoj analizi iz Hrvatskog Bitcoin portala, koji prati sve novosti o kriptovalutama u svijetu s fokusom na razvoj kriptotržišta u Hrvatskoj.


"Tijekom 2017. kompletno tržište kriptovaluta doživjelo je nevjerojatan rast o kojemu su brujali gotovo svi hrvatski, ali i svjetski mediji. Tada su mnogi uložili u Bitcoin, a nakon što je dosegnuo cijenu od 20.000 dolara, počeo je strmoglavi pad. Vjera u kriptovalute tada je pala, a u zadnje dvije godine tržište je imalo brojne uspone i padove, sve do prije nekoliko mjeseci.


Nakon dugog iščekivanja tržište kriptovaluta predvođeno Bitcoinom napokon se probudilo. Iako je cijena Bitcoina skočila na gotovo 18.000 dolara, gotovo nitko ne priča o tome. Ovaj put najveću ulogu u rastu cijene imale su svjetske financijske institucije koje su, nakon temeljnog istraživanja, zaključile da ga trebaju imati u svom portfelju. Sve veći broj celebrityja financijskog svijeta odlučuje se uložiti u Bitcoin", navode iz Hrvatskog Bitcoin portala.
Dodaju također da u istraživanju koje je proveo jedan od najvećih svjetskih investicijskih fondova, Fidelity Investments, pokazalo se da portfelji koji drže veći udjel Bitcoina nadmašili su svoje manje diverzificirane kolege. "Tržište dionicama procjenjuje se na 13,4 bilijuna dolara, pa bi se, ako bi Bitcoin zauzeo 5 % ovoga tržišta, njegova tržišna kapitalizacija povećala za 670 milijardi dolara. Ako bi zauzeo 10 %, tržišna bi se granica povećala za 1,3 bilijuna dolara. Tržište obveznica približno vrijedi 50,3 bilijuna dolara. Ako bi Bitcoin zauzeo 1 % toga tržišta, to bi značilo dodatnih 500 milijardi dolara. Iako je ovo u našim očima preoptimističan scenarij, potencijalno je izvediv u dužem vremenskom roku. Bitcoin je od svog postanka ostvario nevjerojatan rast. Iako nema preciznih podataka o vrijednosti Bitcoina, tijekom 2009. njegova cijena bila je jako blizu 0$. Tijekom 2010. godine dogodila se aukcija Bitcoina koja se u zadnje vrijeme često spominje u kriptozajednici zbog apsurdne razlike u cijeni", navode s Hrvatskog Bitcoin portala Z.R.
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike