Novosti
TISKOVNA ZBOG REKORDNOG BROJA NOVOZARAŽENIH

Krešić: Broj zaraženih raste zbog obiteljskih okupljanja, kirbaja, svinjokolja...
Objavljeno 28. studenog, 2020.

Broj novo zaraženih u Vukovarsko – srijemskoj županiji se temeljem obrade ne može dovesti u vezu s Kolonom sjećanja u Vukovaru 18. studenoga. Naime, broj novo zaraženih na vukovarskom području počeo je rasti krajem listopada i početkom ovoga mjeseca. Ovaj značajan rast novo zaraženih povezuje se prije svega s obiteljskim okupljanjima, kirbajima, svinjokoljama ali i prijevozu učenika u školama i njihovom ponašanju izvan nastave. Tu je i tehnički momenat obzirom da provodimo i brze testove čije rezultate dobivamo brzo, a koji su također uključeni u tu brojku. Zbog svega toga donesena je i odluka kako od ponedjeljka, 30. studenoga, učenici svih srednjih škola u županiji prelaze na online nastavu - rekla je dr Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županijE na današnjoj tiskovnoj konferenciji sazvanoj nakon objave o novim rekordnim brojkama novozaraženih, dodajući kako se i idućih dana može očekivati porast broja zaraženih u najistočnijoj županiji. Dr Kata Krešić upozorava kako će ta broj rasti sve dok mjere koje su donesene ne budu počele davati rezultate, a to se ne može dogoditi preko noći.

 

Pozvala je sve građane da se drže propisanih epidemioloških mjera i na maksimalnu odgovornost podsjetivši kako nema tih restriktivnih mjera koje će donijeti rezultate ukoliko izostane sudjelovanje svakog pojedinca i svake osobe.

 

- Svi se moraju uključiti i dati svoj doprinos u ovoj borbi. Pojedinačno smo mali, ali zajedno možemo dati puno. Ovaj virus traži sudjelovanje svih. Svi željno iščekujemo cijepljenje i ono će sigurno pomoći, ali niti ono neće nadomjestiti osobno sudjelovanje svih građana. Ovo nije vrijeme za bilo kakve proslave i okupljanja nego za maksimalnu odgovornost svih – rekla je dr Kata Krešić dodajući kako epidemiologe zabrinjava veliki broj zaraženih s nepoznatim izvorom zaraze što ukazuje da potpuno horizontalno širenje virusa i da je virus raširen po cijeloj županiji i da je moguće zaraziti se na svakom koraku.  Broj hospitaliziranih u vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici je stabilan, ali je za očekivati, narednih dana, porast, ocjenjuje prva vukovarsko-srijemska epidemiologinja, pa je u pripremi i sekundarni smještajni centar u koji bi se smještale osobe s blažom kliničkom slikom ili oni koji su se dovoljno oporavili, ali još ne u toj mjeri da mogu kući svojoj obitelji. (mf)