Novosti
KOJE MJERE ZA PODUZETNIKE PRIPREMA VLADA

Dodatna sredstva za plaće radnika, COVID krediti i pokriće dijela troškova
Objavljeno 27. studenog, 2020.

Rješenja za obeštećenje gospodarstva zbog novog "zatvaranja" trebala bi se iznjedriti tijekom vikenda, a onda početkom idućeg tjedna i predstavljena prvo poslodavačkim udruženjima, a nakon toga i javnosti, izjavio je u petak ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika.


Sastanku održanom u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uz ministre su nazočili i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Udruge Glas poduzetnika te Udruženja ugostitelja Zagreba.


Ministar Aladrović izjavio je da se razgovaralo o ugostiteljstvu, ali i svim drugim djelatnostima kojima je obustavljen rad. Udruženja traže i očekuju obeštećenje za razdoblje u kojem će vrijediti zabrana rada.


"Mi smo sve te prijedloge prokomentirali, primili na znanje i uzeli smo si vrijeme, ‘mini time-out‘ za vikend, da iziđemo s konkretnim prijedlozima", izjavio je Aladrović. Mjere za očuvanje radnih mjesta, u smislu potpore od dvije do četiri tisuće kuna za plaće radnika, i dalje ostaju na snazi, ali će imati veći obuhvat nego do sada i bit će osigurana dodatna sredstva, izvijestio je Aladrović.


Napomenuo je i da su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i HAMAG-BICRO dogovorili dodatnu alokaciju sredstava za "COVID kredite", odnosno kredite za kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost.


Treća faza se pak odnosi na svojevrsno obeštećenje, odnosno pokriće dijela troškova koji nastaju bez obzira obavlja li se gospodarska aktivnost, dodao je Aladrović. Rekao je da su im na sastanku prezentirana dva modela obeštećenja, ranije već predstavljena u medijima, a na temelju toga će vidjeti koja su fiskalna ograničenja državnog proračuna, za što su i udruge poslodavaca pokazale razumijevanje. No unutar tih ograničenja Aladrović očekuje da će se pronaći određeni prostor za djelovanje Vlade prema ugroženim sektorima te da će se naći "idealan balans". "Na temelju svih prijedloga koje smo vidjeli formirat ćemo jedno rješenje koje je dovoljno dobro", zaključio je Aladrović te istaknuo da su svi prisutni na sastanku pokazali razumijevanje za poziciju Vlade i to da će mjere biti definirane za nekoliko dana.


Mjere su i do sada bile pravovremene i adekvatne i takve će biti i sada, a bilo kakvo podizanje tenzija trenutačno nije ni potrebno ni prihvatljivo, ustvrdio je Aladrović odgovarajući na pitanje novinara o tome nije li neobično da mjere već nisu donesene.


Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da, kada su u pitanju fiskalne mogućnosti i ograničenja, dijalog bi bio puno lakši kada bi se znalo kako će se situacija s koronavirusom razvijati.
Ponovio je da državni proračun i u nadolazećem razdoblju mora biti dovoljno snažan i fleksibilan da odgovori na sve izazove, pri čemu treba biti spreman na sve dodatne negativne rizike. Kada je riječ o projekciji troška do 21. prosinca, do kada bi trebalo trajati novo "zatvaranje" dijela gospodarstva, Marić nije želio licitirati radi li se o "milijardama kuna ili eura", tek ponovivši da će mjere biti predstavljene idućeg tjedna, pa tako i njihova "fiskalna težina". Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak izjavio je da su svi na sastanku shvatili da se situacija ne može riješiti "dok se pucne prstima". Apostrofirao je da je problema jako puno, da trenutačno ne mogu ni na čemu inzistirati, a da zajednički rade na cilju do kojeg se može doći. Rekao je da sektor bilježi velike padove prometa, pri čemu ocjenjuje da ugostiteljstvo nije izvor zaraze, pa da tako njegovim "zatvaranjem" neće doći do pada broja zaraženih. Vjeruje da će se dogovoriti mjere i obeštećenje te da tada ljudi u sektoru neće ostajati bez posla. H
POMOĆ I DRUGIM POGOĐENIM SEKTORIMA
Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić rekao je da su, uz predstavnike Vlade, sastanku ponajprije nazočili predstavnici ugostiteljskog sektora, no kako je solidarno otvorena i tema drugih sektora koji se zbog novog "zatvaranja" nalaze u jednako teškom položaju, poput prijevoznika, organizatora igara na sreću kao i segmenta rekreacije. "Očito je da nam slijedi, bez obzira na to što smo vrlo otvoreno i konstruktivno razgovarali, dugačak radni vikend kako bismo početkom idućega tjedna mogli govoriti o konkretnim mjerama koje će biti implementirane prema ugroženim sektorima", izjavio je direktor HUP-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTAJU U SLAVONIJI

Bolesnom mladiću iz Siska i njegovoj majci - kuća u Tenji

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Pet osoba preminulo, novopozitivnih 29

3

SKRB O OSOBAMA KOJE SU PREBOLJELE COVID-19

I mjesecima nakon zaraze
osjećaju posljedice i tegobe