Svijet
BEOGRAD I PRIŠTINA MEĐUSOBNO ODBIJAJU ZAHTJEVE ZA POSJETE

MVP: Vučićev zahtjev je provokacija
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Vođa Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, drži kako je zahtjev srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da posjeti Kosovo provokacija.
- Očito je da dolazak srpskih dužnosnika na Kosovo u sadašnjem kontekstu, kada kod njih nema suočavanja s prošlošću i istovremeno se nastavljaju njihove težnje i pretenzije prema našoj državi, ne može naići na dobrodošlicu. No Kosovu i Srbiji potreban je novi dijalog, s načelima i dobro pripremljen, tako da se napusti sadašnji pristup transakcija i različitih razmjena, a istovremeno dobije transformativni karakter samom demokratizacijom i europeizacijom dijaloga - rekao je bivši kosovski premijer Kurti. Ministarstvo vanjskih poslova Kosova priopćilo je kako neće odobriti Vučiću i njegovim suradnicima posjet Kosovu, jer dolazi upravo u vrijeme kada je na teritoriju Srbije pronađena još jedna masovna grobnica s tijelim državljana Kosova. M.F.
"Diplomatski rat" preko grobnica
Prošlog četvrtka kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj Stublla Beogradu je dostavila zahtjev za posjet Raški kako bi nazočila iskapanju grobnice u kojoj su tijela ubijenih Albanaca. Istog dana kosovskom MSP-u stigao je sličan zahtjev Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, sadašnjeg i bivšeg šefa Ureda za Kosovo, Petra Petkovića i Marka Đurića, za posjet Kosovu kako bi nazočili iskapanju grobnice kod Đakovice.
Najčitanije iz rubrike