Osijek
DOMOVI ZDRAVLJA

U tri je godine uloženo čak 27 milijuna kuna
Objavljeno 28. studenog, 2020.
U ponudi čak 30 novih zdravstvenih usluga koje se mogu dobiti i u okviru Doma zdravlja OBŽ-a

U okviru projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije" čak 27 milijuna kuna uloženo je u protekle tri godine u 74 objekta Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, a za što je 20 milijuna kuna povučeno iz europskih fondova, 2,5 milijuna kuna dalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a razliku od 4,5 milijuna kuna uložila je Županija osječko-baranjska.

Projekt je omogućio istovremeno infrastrukturno poboljšanje Doma zdravlja, nabavu opreme i edukaciju kadra. Tako je 13 milijuna kuna uloženo u infrastrukuturu, a 12,6 milijuna kuna u novu opremu, pa bi u skladu s tim na godišnjoj razini Dom zdravlja trebao ispisivati oko 3750 uputnica za bolničke ustanove manje, jer je sada u ponudi čak 30 novih zdravstvenih usluga koje se mogu dobiti i u okviru Doma zdravlja OBŽ-a. Raščlanjujući projekt, treba reći kako je najveći dio sredstava za infrastrukturu povukla jedinica Doma zdravlja u Našicama, gdje je izgrađena cijela nova zgrada od 500 kvadrata, koja je stajala 4,6 milijuna kuna, a ukupno je za našičku lokaciju bilo osigurano osam milijuna kuna. Veliko je i ulaganje u jedinicu u Đakovu, gdje je nekadašnji objekt rodilišta preuređen u suvremene ordinacije, a zgrada Doma zdravlja dobila je i dizalo.

- Kada vam netko kaže da ustanova koju vodite dobiva 27 milijuna kuna, to je jednako čudu. No sada, na kraju projekta, zahvaljujemo svima koji su sudjelovali. Treba znati da je projekt dotaknuo sve 74 lokacije Doma zdravlja, a radovima su obuhvaćene i one lokacije gdje, primjerice, invalidima svih ovih godina uopće nije bio moguć pristup - istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja OBŽ-a Mato Lukić.

Na završnoj konferenciji, u petak, na kojoj su predstavljeni rezultati ovog iznimnog projekta, bio je i župan Ivan Anušić, koji je naglasio da je ovo uz energetsku obnovu bio jedan od najvažnijih projekata Osječko-baranjske županije.

- I projekti koji su bili najavljivani a koji su imali neke probleme u realizaciji, kao što je obnova zgrade Glavnog željezničkog kolodvora u Osijeku, idu dalje. Naime, konačno je završen postupak javne nabave, a koji se odužio jer je jedan od ponuditelja imao žalbu kod DKOM-a, pa projekt uskoro kreće. U idućem proračunu osigurana su i sredstva za izgradnju podvožnjaka u Ulici Leopolda Bogdana Mandića, kao i za Distribucijski centar za voće i povrće - rekao je.

Nefreteta Z. Eberhard
Za Dom zdravlja u Osijeku 5,2 mil. kuna
Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Gabrijela Čurković istaknula je da su u sklopu projekta “Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije” izvedeni infrastrukturni radovi u vrijednosti od gotovo 13 milijuna kuna. Nabavljena je medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema u iznosu od 12,6 milijuna kuna te su educirani liječnici za rad na UZV-u i color doppleru. Najviše sredstava uloženo je u domove zdravlja u Našicama (osam milijuna kuna), zatim u Đakovu (5,5 milijuna kuna), Osijeku (5,2 milijuna kuna), Donjem Miholjcu (3,7 milijuna kuna), Belom Manastiru (2 milijuna kuna) i Valpovu (1,5 milijuna kuna).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike