Mozaik
ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Predak morskog psa mladunčad čuvao u vrtićima
Objavljeno 28. studenog, 2020.
Upravo oslanjanje na morske vrtiće moglo je pridonijeti nestanku grabežljivca megalodona

Najveći prapovijesni morski psi svoju su mladunčad ostavljali u ograničenim područjima plitkih toplih voda koje su obilovale hranom sve dok ne bi narasli dovoljno da preuzmu ulogu morskih vladara. No padom razina mora u razdoblju tercijara u sve hladnijim uvjetima okrutni megagrabežljivac Otodus megalodon imao je na raspolaganju sve manje takvih priobalnih morskih vrtića gdje je mladunčad mogla sigurno rasti, naveli su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu The Royal Society Journal Biology Letters.


Upravo oslanjanje na morske vrtiće moglo je pridonijeti nestanku grabežljivca megalodona nakon 20 milijuna godina vladanja svjetskim morima, prema tom istraživanju. Otodusu megalodonu, ponekad klasificiranom kao Carcharocles megalodon, trebalo je 25 godina da dosegne zrelost i kod njega se radilo o "iznimno odgođenoj spolnoj zrelosti", navodi se u radu. No jednom kad je životinja dosegnula zrelost, mogla je biti duga i do 18 metara, što je tri puta više od današnjeg najvećeg morskog psa - bijele psine. Kao grabežljivac na vrhu lanca odrasli megalodon sve do nestanka prije tri milijuna godina nije imao suparnika među drugim lovcima u oceanima i hranio se manjim morskim psima, pa čak i kitovima. Njegova je mladunčad bila ranjiva i u vrtićima izložena napadima drugih grabežljivaca među kojima su i druge vrste tadašnjih morskih pasa.


Znanstveni tim otkrio je jednu takvu lokaciju uz istočnu obalu Španjolske u Tarragoni nakon što je u muzeju proučavao zbirku zuba megalodona. Prema veličini zuba zaključili su da je to područje bilo mjesto rasta mladih megalodona. Morski vrtić u Španjolskoj mogao bi se opisati "kao idealno mjesto za rast", napisali su autori.


Morski psi čitav život odbacuju zube i lokacije s mnogo malih zuba znače da je to bilo mjesto njihova rasta. Megalodoni su živjeli tijekom miocena u toplim i umjerenim morima prije pet do 23 milijuna godina.

No hladniji pliocen nije im odgovarao. Njihove su se lovine prilagodile hladnijim morima i odselile se, a megalodon je ostao u toplijim vodama natječući se za preostalu hranu s manjim i okretnijim velikim bijelim psinama. Zbog smanjivanja razina mora smanjio se i broj raspoloživih vrtića, što je također moglo pridonijeti njihovu nestanku.

Hina
3

puta je megalodon bio duži od današnjeg morskog psa
20

milijuna godina morima je vladao Otodus megalodon, predak morskog psa
Upravo oslanjanje na morske vrtiće moglo je pridonijeti nestanku grabežljivca megalodona
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike