Mozaik
PREMINUO JE GLUMAC ŠPIRO GUBERINA

Legendarni je Strikan
ponovno s Netjakom
i Dujom iz “Velog mista”
Objavljeno 27. studenog, 2020.

Vezani članci

DANAS U ČAST ŠPIRI GUBERINI

HTV prikazuje dokumentarni film "Špiro" i TV dramu "Buža"

Hrvatska se oprašta od još jednog velikog glumačkog imena. Naime, u 88. godini u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina. Vijest o odlasku glumca potvrdili su iz Doma, gdje je proveo posljednje godine života.

- Zbogom, dragi prijatelju. Druženje i suradnja s tobom na zajedničkim predstavama uvijek su bili ispunjeni lijepom energijom. Počivaj u miru, dragi Špiro - napisao je Ivica Propadalo, a posljednje su pozdrave Guberini uputili i brojni drugi kazališni kolege i prijatelji, među njima i redatelj Mario Kovač: "Imao sam čast raditi sa Špirom predstavu za Rugantino, u kojoj su glumili i pokojni Ivica Vidović i Božo Orešković: nikad više talenta i skromnosti na istom mjestu. Počivali u miru, legende našeg poziva!"

Karakterna komika

Špiro Guberina rodio se 1. ožujka 1933. u Šibeniku, gdje je završio i gimnaziju. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Godine 1952. u Zagrebu upisuje građevinu na Tehničkom fakultetu, iduće godine matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom, a 1954. glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi Branka Gavelle. Diplomirao je 1970. godine. Kao student glume 1955. nastupao je u zagrebačkom Dramskom kazalištu u ulozi Sir Olivera Kvariteksta u Shakespeareovoj komediji "Kako vam drago". U zagrebačkom HNK-u prvi je put nastupio 1957. u Brechtovu "Kavkaskom krugu kredom", igrajući ulogu Susjeda, a od 1958. u stalnom je angažmanu u tom kazalištu. Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima te u Splitu, Dubrovniku i Osijeku, u kojima je odigrao velik broj glavnih i većih uloga. Bio je knez Miškin u "Idiotu" F. M. Dostojevskog, Argan u Moliereovu "Umišljenom bolesniku, Figaro u Beaumarchaisovoj "Figarovoj ženidbi", Markiz Florindo u Goldonijevu "Feudalcu", Crveni Petar u Kafkinu "Izvještaju jednoj akademiji", Eduarda u Ionescovu "Neplaćenom ubojici", Saba u Vojnovićevu "Sutonu" itd.

Posebno se isticao u karakternoj komici utemeljenoj na specifično artikuliranom govoru. Bio je i Držićev Tripče od Kotora, Maro, Bokčilo, Ugo Tudešak, Oštijer i Dugi nos, Shakespeareov Curio, Lakrdijaš u "Na Tri kralja ili kako hoćete", Margarelon u "Troilu i Kresidi", Publije u "Juliju Cezaru", Rimski građanin u "Koriolanu", grobar u "Hamletu", Siward u "Macbethu"... Zapažene uloge ostvario je i u Krležinim dramama "U logoru", "Kraljevo", "Golgota", "Galicija" i "Vučjak". U Marinkovićevoj "Gloriji" glumio je Don Florija, u "Kiklopu" pijanca, u "Pustinji" Sganarellea, a u Brešanovoj "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" odigrao je Šimurinu.

Pomaknuti likovi

Široj javnosti najpoznatiji je po ulogama u televizijskim serijama poput nezaboravnoga Strikana u "Velom mistu", Divca u "Prosjacima i sinovima", Očenašeka u "Dnevniku Očenašeka", Mate u "Jelenku" te Špire Špule u "Zlatnoj niti". Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar "Kiklop", koji je otvorio monodramskim kolažem "Majmunska posla". Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014.

Špiro Guberina službeno je u mirovinu otišao prije gotovo 20 godina, no nikada nije htio prestati raditi.

- Nekako vrijeme moram ubiti, inače ako razmišljam o besmislici života, to je onda grozno. Onda idem i pričam svašta - ispričao je Špiro za Novu TV prije nekoliko godina. Svakog dana organizirao je da ima puno radno vrijeme, šetao se gradom, posjećivao izložbe i sajmove. S 82 godine odradio je prvi mjuzikl u karijeri, "Mirakul". Iako je odglumio brojne uloge, izdvojio je u čemu se najbolje snalazio.

- Igrao sam te likove koji su malo pomaknuti, koji nisu normalni. Ja takve koji nisu normalni više volim, poznatiji su nego neki koji su jako mudri - rekao je tada Špiro.
Tanja Kvorka/H

HRT PRIKAZUJE “VELO MISTO” OD PONEDJELJKA
U spomen na preminulog velikana hrvatskog glumišta Mustafu Nadarevića Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 30. studenoga, u terminima od ponedjeljka do četvrtka u 20.05 na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3) ponovno reprizira kultno “Velo misto”, u kojemu je Mustafa Nadarević ostvario još jednu svoju nenadmašnu ulogu - onu inženjera Duje, osnivača Hajduka i prvog Hajdukova vratara. Sudbina je htjela da se ovo emitiranje serije u čast Nadarevića poklopi i s odlaskom Špire Guberine, koji je također obilježio “Veliko misto” svojom ulogom Strikana.
Možda ste propustili...

22. SIJEČNJA DOZNAJEMO DOBITNIKE NAGRADA CESARICA

Jaka konkurencija za hit 2020. godine

TALIJANSKI PROIZVOĐAČI TRLJAJU RUKE, IZVOZ JE REKORDAN

Nijemci poludjeli za tjesteninom

FILM DALIBORA BARIĆA U UTRCI ZA ZLATNI KIPIĆ

Već je sama kvalifikacija za Oscara - velika stvar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKI USPJEH PRVOG SINGLA NA HR TOP 40

Osječanka Noelle s “Halo” na visokom trećem mjestu

2

MIROSLAV RUS OBJAVIO PJESMU KOJA JE NAPISANA JOŠ 2015. GODINE

Pjesma u spomen na roditelje i Baniju

3

U PRIPREMI

All stars sezona showa “tvoje lice zvuči poznato”