Mozaik
PREMINUO JE GLUMAC ŠPIRO GUBERINA

Legendarni je Strikan
ponovno s Netjakom
i Dujom iz “Velog mista”
Objavljeno 27. studenog, 2020.

Vezani članci

DANAS U ČAST ŠPIRI GUBERINI

HTV prikazuje dokumentarni film "Špiro" i TV dramu "Buža"

Hrvatska se oprašta od još jednog velikog glumačkog imena. Naime, u 88. godini u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina. Vijest o odlasku glumca potvrdili su iz Doma, gdje je proveo posljednje godine života.

- Zbogom, dragi prijatelju. Druženje i suradnja s tobom na zajedničkim predstavama uvijek su bili ispunjeni lijepom energijom. Počivaj u miru, dragi Špiro - napisao je Ivica Propadalo, a posljednje su pozdrave Guberini uputili i brojni drugi kazališni kolege i prijatelji, među njima i redatelj Mario Kovač: "Imao sam čast raditi sa Špirom predstavu za Rugantino, u kojoj su glumili i pokojni Ivica Vidović i Božo Orešković: nikad više talenta i skromnosti na istom mjestu. Počivali u miru, legende našeg poziva!"

Karakterna komika

Špiro Guberina rodio se 1. ožujka 1933. u Šibeniku, gdje je završio i gimnaziju. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Godine 1952. u Zagrebu upisuje građevinu na Tehničkom fakultetu, iduće godine matematiku i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom, a 1954. glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u klasi Branka Gavelle. Diplomirao je 1970. godine. Kao student glume 1955. nastupao je u zagrebačkom Dramskom kazalištu u ulozi Sir Olivera Kvariteksta u Shakespeareovoj komediji "Kako vam drago". U zagrebačkom HNK-u prvi je put nastupio 1957. u Brechtovu "Kavkaskom krugu kredom", igrajući ulogu Susjeda, a od 1958. u stalnom je angažmanu u tom kazalištu. Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima te u Splitu, Dubrovniku i Osijeku, u kojima je odigrao velik broj glavnih i većih uloga. Bio je knez Miškin u "Idiotu" F. M. Dostojevskog, Argan u Moliereovu "Umišljenom bolesniku, Figaro u Beaumarchaisovoj "Figarovoj ženidbi", Markiz Florindo u Goldonijevu "Feudalcu", Crveni Petar u Kafkinu "Izvještaju jednoj akademiji", Eduarda u Ionescovu "Neplaćenom ubojici", Saba u Vojnovićevu "Sutonu" itd.

Posebno se isticao u karakternoj komici utemeljenoj na specifično artikuliranom govoru. Bio je i Držićev Tripče od Kotora, Maro, Bokčilo, Ugo Tudešak, Oštijer i Dugi nos, Shakespeareov Curio, Lakrdijaš u "Na Tri kralja ili kako hoćete", Margarelon u "Troilu i Kresidi", Publije u "Juliju Cezaru", Rimski građanin u "Koriolanu", grobar u "Hamletu", Siward u "Macbethu"... Zapažene uloge ostvario je i u Krležinim dramama "U logoru", "Kraljevo", "Golgota", "Galicija" i "Vučjak". U Marinkovićevoj "Gloriji" glumio je Don Florija, u "Kiklopu" pijanca, u "Pustinji" Sganarellea, a u Brešanovoj "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" odigrao je Šimurinu.

Pomaknuti likovi

Široj javnosti najpoznatiji je po ulogama u televizijskim serijama poput nezaboravnoga Strikana u "Velom mistu", Divca u "Prosjacima i sinovima", Očenašeka u "Dnevniku Očenašeka", Mate u "Jelenku" te Špire Špule u "Zlatnoj niti". Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar "Kiklop", koji je otvorio monodramskim kolažem "Majmunska posla". Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014.

Špiro Guberina službeno je u mirovinu otišao prije gotovo 20 godina, no nikada nije htio prestati raditi.

- Nekako vrijeme moram ubiti, inače ako razmišljam o besmislici života, to je onda grozno. Onda idem i pričam svašta - ispričao je Špiro za Novu TV prije nekoliko godina. Svakog dana organizirao je da ima puno radno vrijeme, šetao se gradom, posjećivao izložbe i sajmove. S 82 godine odradio je prvi mjuzikl u karijeri, "Mirakul". Iako je odglumio brojne uloge, izdvojio je u čemu se najbolje snalazio.

- Igrao sam te likove koji su malo pomaknuti, koji nisu normalni. Ja takve koji nisu normalni više volim, poznatiji su nego neki koji su jako mudri - rekao je tada Špiro.
Tanja Kvorka/H

HRT PRIKAZUJE “VELO MISTO” OD PONEDJELJKA
U spomen na preminulog velikana hrvatskog glumišta Mustafu Nadarevića Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 30. studenoga, u terminima od ponedjeljka do četvrtka u 20.05 na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3) ponovno reprizira kultno “Velo misto”, u kojemu je Mustafa Nadarević ostvario još jednu svoju nenadmašnu ulogu - onu inženjera Duje, osnivača Hajduka i prvog Hajdukova vratara. Sudbina je htjela da se ovo emitiranje serije u čast Nadarevića poklopi i s odlaskom Špire Guberine, koji je također obilježio “Veliko misto” svojom ulogom Strikana.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike