Novosti
RAZLIČITA GLEDIŠTA U EU-u O ZATVARANJU SKIJALIŠTA

Skijanje neizvjesno, ali skije i pancerice trebaju biti spremne
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Prošle je zime bilo malo snijega, a ove zbog korone možda ni snijeg neće biti dovoljan

Svi ljubitelji skijanja u našoj zemlji i dalje su u potpunoj neizvjesnosti, a neki su se i pomirili s tim da ove zime skijališta, bar ona inozemna, neće vidjeti. Procjene su da je prijašnjih godina na zimovanje i skijanje u inozemstvo, najviše u Austriju, Italiju i Sloveniju, išlo između 150 i 200 tisuća osoba iz Hrvatske. Budući da još uvijek vlada neizvjesnost oko toga kada će većini građana biti dostupno cjepivo, na stranim se skijalištima našim turistima ove zime još uvijek nadaju, no nitko se ne bi kladio kako će sve to završiti. Primjerice, Slovenci vjeruju da bi jedan dio ljubitelja skijanja iz Hrvatske ipak mogao i ove zime pohoditi njihova skijališta, kao što su i oni ljetos bili na Jadranu. Treba reći i da je već prošla zima bila loša, s malo snijega, a ove bi se, eto, moglo dogoditi da ni snijeg ne bude dovoljan za dobru sezonu.

Njemačka traži da alpske zemlje još ne otvaraju svoja skijališta kako bi borba protiv pandemije koronavirusa bila učinkovitija, no čini se da će dogovor s Austrijom biti teško postići, izjavila je kancelarka Angela Merkel. "Skijaška sezona se bliži. Pokušat ćemo na europskoj razini doći do suglasja oko zatvaranja svih skijališta", kazala je kancelarka u njemačkom parlamentu, dodavši da, s obzirom na otpor Austrije, to možda neće biti moguće. U prvom valu pandemije, na početku godine, mnogi su se Nijemci zarazili u austrijskom skijalištu Ischglu, a Njemačka je još prošlog mjeseca izdala upozorenja za putovanja u popularna skijališta u Austriji, Italiji i Švicarskoj.


Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija na samom su početku zime odlučile skijališta ostaviti zatvorena, u nadi da će ih otvoriti na vrhuncu sezone, ako stopa širenja zaraze u međuvremenu padne. Pitanje je i što s vremenom blagdana koje je pred nama, a neki ističu i da bi, ako njihova skijališta budu zatvorena, to trebalo primijeniti na cijelu Europu. Mjere zatvaranja zemlje u Austriji se ukidaju 7. prosinca i još uvijek se ne zna što će to značiti za austrijski skijaški sektor. Austrija inače nije naklona zajedničkim europskim pravilima, a najviše stranih turista u Austriju dolazi upravo iz Njemačke.


Početkom tjedna talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je da neće biti skijanja za Božić, "jer bismo imali treći val epidemije". "Moramo se pripremiti za miran Božić, proslave bez poljubaca i grljenja. Mislim da će biti moguće razmijeniti darove", rekao je Conte. Pozvao je na zatvaranje skijališta u cijelom EU-u tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, što je naišlo na pomiješane reakcije.
Tako je ured austrijskog ministra financija Gernota Bluemela upozorio da bi ih zatvaranje skijališta tijekom božićne sezone od tri tjedna stajalo oko 2,4 milijarde eura. "Ako EU uistinu želi zatvaranje, mora to platiti", poručio je Bluemel, dodavši da bi Unija trebala kompenzirati 80 posto tih prihoda, u skladu s programom pomoći austrijske vlade svim poslovnim subjektima zatvorenim zbog COVID-19.


Francuska je vlada odlučila da skijališta moraju ostati zatvorena do početka 2021., iako 15. prosinca stupa na snagu odluka o ukidanju strogih mjera i ponovnom otvaranju kina, muzeja i kazališta, zbog čega su stanovnici alpskog mjesta Megeve, u podnožju Mont Blanca, ostali razočarani i frustrirani. To se skijalište uvelike pripremalo da već prije Božića, nakon ublažavanja mjera izolacije, dočeka i ugosti ljubitelje bijelog sporta, no nakon odluke vlade stanovnici Megevea osjećaju da su "kažnjeni" te se pitaju zašto će, primjerice, vlakovi i podzemne željeznice moći ponovo prevoziti putnike, a skijaške gondole i žičare to neće smjeti. Predsjednik Emmanuel Macron u utorak je najavio postupno popuštanje epidemioloških mjera i kazao da je "nemoguće zamisliti" otvaranje skijališta za Božić i Novu godinu, nego da bi to radije učinio u siječnju.


Švicarska, koja nije članica EU-a, već je otvorila svoja skijališta. Slovenski skijaški centri pripremaju se za sezonu kao da će ona sutra početi, unatoč velikim rezervama vlade da s njom neko vrijeme ne treba računati zbog teške epidemiološke situacije. Mariborsko Pohorje i skijalište Krvavec već su prodali nekoliko tisuća sezonskih karata, ali su svjesni da sve ovisi o epidemiji. Glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin kazao je da je skijanje, osobito masovno, u ovim uvjetima vrlo problematično, dodavši da se o cijeloj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na razini zemalja alpskoga kruga. Dodaje kako će biti potrebno da se o otvaranju skijaške sezone usklade stajališta zemalja koje su s time imale problema početkom godine, kada je epidemija došla u Europu, kako bi se "spriječilo da ta djelatnost opet bude jedno od izvorišta širenja" bolesti.

Igor Bošnjak/H

Giuseppe Conte
predsjednik talijanske vlade


Neće biti skijanja za Božić jer bismo onda imali treći val epidemije. Zauzimam se za europsku koordinaciju oko pitanja skijanja i skijališta. Moramo se pripremiti za miran Božić, blagdanske proslave bez poljubaca i grljenja. Mislim da će biti moguće razmijeniti darove.

Možda ste propustili...