Osijek
LEGITIMIRALI ŽU “IZVOR”

PU: Dojavu o prosvjedu morali smo provjeriti
Objavljeno 27. studenog, 2020.

Vezani članci

I U OSIJEKU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

“Sluškinje” su posjetile institucije koje žene trebaju štititi od nasilja

Video u kojem policajac legitimira članice Ženske udruge Izvor za vrijeme mirnog prosvjeda tijekom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama se pojavio na društvenim mrežama. Snimila ga je jedna od članica, a policajac traži prekid snimanja, uzima osobnu iskaznicu, a ona od njega traži broj značke... Članice su bile nezadovoljne policijskim postupanjem, no važno je naglasiti da je policija postupila sasvim u skladu sa zakonskim propisima i ovlastima.

- Dobili smo dojavu da se na više lokacija događaju prosvjedi, za koje nismo zaprimili zahtjev. Uputili smo djelatnike da vide o čemu je riječ, u cilju utvrđivanja poštovanja odredbe Zakona o javnom okupljanju. U čl. 4 stoji da je organizator javnog okupljanja s 20 i više osoba dužan to prijaviti policiji. Provjeravali smo poštuju li se odluke Stožera civilne zaštite – pojašnjava Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, dodajući da je policija utvrdila kako nema kršenja odredbe jer je ondje bilo 17 osoba i poštovale su se mjere. Stoga je odlučeno da nikakvih prijava nema. Kon dodaje da snimanje postupanja nije zabranjeno, osim ako se ono ometa na aktivan ili pasivan način. Kako je članica koja je snimala i prozivala postupanje policijskih službenika, zatraženo je da se snimanje ukine. Policajac je zatražio od nje osobnu iskaznicu, na što, kaže Kon, ima potpuno pravo. Naposljetku, broj značke vidljiv je na odori i članica ju je, kaže, mogla zapisati.

- Policija je nositelj borbe protiv nasilja nad ženama. Štoviše, istoga jutra na našim mrežnim stranicama objavljen je članak da smo i mi obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kaže Kon.
M. Mihelić
Policija utvrdila kako nema kršenja odredbe jer je ondje bilo 17 osoba i poštovale su se epidemiološke mjere
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike