Novosti
HV U MEĐUNARODNIM OPERACIJAMA

U misijama više od 10 tisuća vojnika
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Saborski klubovi i zastupnici podržali su u četvrtak šest predloženih odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u devet međunarodnih mirovnih misija i operacija NATO-a, EU-a i UN-a u idućoj i 2022. godini. Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakup iznio je podatak da je od 1999. u mirovnim misijama, operacijama i aktivnostima sudjelovalo 9265 pripadnika, a trenutačno u devet operacija, misija i aktivnosti sudjelujemo s ukupno 161 pripadnikom. Hrvatsko sudjelovanje u mirovnim misijama ocijenjeno je ili vrlo dobrom ili odličnom ocjenom, što pokazuje da imamo što prenijeti drugima, rekao je državni tajnik, napominjući da je sudjelovanje bitno i zbog obuke, usvajanja standarda, ali i za prijenos iskustava.


Saboru je predloženo da donese šest odluka o sudjelovanju OSRH u operacijama potpore miru KFOR na Kosovu, "Sea Guardian" u Sredozemlju, u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, u operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija – Atalanta" te u operacijama potpore miru UN-a.
Podržavajući sudjelovanje u misijama, Matko Kuzmanić (SDP) izražava zadovoljstvo što je Hrvatska od države koja je ne tako davno trebala takav oblik pomoći, došla do toga da pomaže drugima. Nedostaju podaci o koristi, financijskim aspektima misijama, dodaje Franko Vidović (SDP), pa predlaže obvezati Vladu da jednom godišnje podnese Saboru posebno izvješće o operacijama u kojima sudjeluju Oružane snage RH. H
IZVJEŠĆE O MISIJI U AFGANISTANU
Rada Borić (ZLB) ističe značajan broj žena u mirovnim operacijama, činjenicu da pojedine misije pridonose stabilizaciji mira, prijenosu znanja, a naši vojnici odlaze u multikulturalna okruženja. Misije, drži, moraju biti poduprte odgovarajućom razvojnom pomoći. Klubovi SDP-a i ZLB istaknuli su kako Sabor zaslužuje izvješće o mirovnoj operaciji u Afganistanu. Tamo je bilo angažirano više od 550 ljudi, ne znamo kako je misija završila, koji su joj efekti, kaže Franko Vidović, s kojim se suglasila Rada Borić. Dat ćemo izvješće u skladu s propisima, odgovorio je Jakup.