Osijek
DJECA I MLADI SA PSIHIČKIM POTEŠKOĆAMA

Vodeći je uzrok vršnjačko nasilje
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a Osječko-baranjske županije od 1. siječnja do 31. listopada evidentirao je 54 novoprimljene osobe iz domene mentalnog zdravlja, a time je ukupan broj aktivnih pacijenata iz ovoga sektora - 100. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su više od 90 posto pacijenata Centra iz domene mentalnog zdravlja djeca i adolescenti s psihičkim poteškoćama prouzročenim vršnjačkim nasiljem.

Riječ je o mladim osobama za koje je otkriveno kako trebaju psihološku pomoć u sklopu projekta “Moje snage i poteškoće”, posredovanjem kojega Centar provodi screening učenika sedmih razreda osnovnih i prvih srednjih škola na području Osječko-baranjske županije. Učenici ispunjavanjem samoocjenskog upitnika govore o svojim osjećajima, brigama i eventualnim poteškoćama. Upitnici se analiziraju, a o rezultatima se obavještavaju roditelji kod čije djece “ispliva” neka poteškoća te im se potom u županijskom ZZJZ-u nudi savjetovanje i/ili stručna pomoć. U posljednjem krugu screeninga sudjelovali su učenici iz 21 škole na području županije, a među ispitanicima su prevladavali osnovci – njih ukupno 75 posto.

„To su djeca i mladi koji se kod nas uključuju u tretmane zbog emocionalnih poteškoća koje su obično vezane uz poteškoće s učenjem ili, mnogo češće, poteškoće u ostvarivanju kontakta s vršnjacima. Do emocionalnih poteškoća u toj skupini dolazi najčešće zbog socijalnog ignoriranja. Javlja se više kod djevojaka, i ima ozbiljne posljedice poput depresije ili samozljeđivanja“, objašnjava voditeljica Centra dr. Marija Kribl, uz napomenu kako je vršnjačko nasilje u stalnom porastu. Slična je situacija, ističe dr. Kribl, ako ne i gora, kada su u pitanju ovisnici o kocki i alkoholu koje se gotovo uopće ne javljaju dobrovoljno na tretmane. "U ovoj smo godini registrirali samo pet osoba zbog ovisnosti o kocki te dvije osobe zbog ovisnosti o alkoholu. Svima je jasno kako to ni iz daleka ne odražava pravo stanje u društvu, nego činjenicu da je riječ o skupini ovisnika koji se ne doživljavaju kao takvi“, kaže dr. Kribl.

Kockanje je teška bolest koja dovodi do narušavanja psihičkog zdravlja i manifestira se kroz depresivna stanja, suicidalna razmišljanja, a često i do izvršavanja suicida. Također to i financijski uništava obitelj. Kada je u pitanju ovisnost o alkoholu, koja je uz pušenje cigareta najraširenija ovisnost u Hrvatskoj, stvarni broj onih kojima treba liječenje prolazi ispod radara zbog socijalne prihvatljivosti konzumiranja alkohola.
I. Solar
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike