Regija
TKO ĆE KUPITI USPJEŠNOG IZVOZNIKA I POŽELJNOG POSLODAVCA

Povlači se fond Quaestus, 76-postotni vlasnik Spačve
Objavljeno 26. studenog, 2020.

VINKOVCI - Ovih se dana u poslovnim krugovima dosta govori o promjeni vlasničke strukture jednog od najvećih hrvatskih drvoprerađivača, vinkovačke Spačve d.d., koja posljednjih godina bilježi uspješne poslovne rezultate, posebice u izvozu. Naime, većinski vlasnik vinkovačkog drvoprerađivača, fond Quaestus Private Equity Kapital II, koji posjeduje četiri milijuna dionica, što je 75,81 posto udjela u vlasništvu Spačve, sredinom listopada izvijestio je Spačvu da je 2020. posljednja godina sudjelovanja fonda "te su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva i prodaje Spačvinih dionica". Iz fonda nisu željeli komentirati postupak izlaska iz više nego uspješnog vinkovačkog projekta jer je, kažu, riječ o osjetljivim procesima.

Ni predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar nije mogao detaljnije govoriti o najnovijim zbivanjima, koja nisu neočekivana, nego su posljedica dogovorenih obveza kada je Quaestus kao ulagač ušao u posao sa Spačvom.

- Quaestus je preko ZSE-a, Zagrebačke burze, obavijestio javnost da namjerava u dogledno vrijeme prodati većinski udjel Spačve, koju je preuzeo 2013. godine. Neposredno prije ulaganja Spačva je sklopila predstečajnu nagodbu s vjerovnicima. Sve obveze iz nagodbe podmirene su unutar ugovorenog roka. Od ulaska Quaestusa u Spačvu prihod je povećan s otprilike 120 na oko 250 milijuna kuna, a broj zaposlenih povećao se sa 570 na 850. U međuvremenu je u tehnologiju uloženo više od 150 milijuna kuna, što je društvu omogućilo znatan rast poslovanja i podizanje operativne efikasnosti. Spačva je ispunila planove i očekivanja fonda i dobar je primjer ostvarivanja uloge fondova u gospodarskoj suradnji. Nažalost, u vezi s procesom pronalaska strateškog partnera, sukladno sa zakonom, nismo u mogućnosti ništa komentirati - rekao je za Glas Slavonije Josip Faletar.

U poslovnim se krugovima neslužbeno kao mogući preuzimatelj većinskog paketa Spačve spominje švedska tvrtka Pervan Invest, uspješnog hrvatskog poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji Darka Pervana, koji je vlasnik tvrtke Bjelin, nastale spajanjem dvoprerađivačkih pogona u Bjelovaru i Ogulinu, a od prije dvije godine Pervan je stopostotni vlasnik Furnira iz Otoka. U tvrtki Bjelin priznaju da su zainteresirani, no još je mnogo nejasnoća koje se moraju otkloniti prije donošenja konačne odluke, ali drže kako je Spačvina najveća prednost kvalitetna sirovinska baza, odnosno njezin ugovor s Hrvatskim šumama, i misle kako ima još zainteresiranih investitora. Nagađa se da je zainteresirana i tvrtka iz Poljske, iz drvne branše.

Spačva d. d. slovi kao jedan od najuspješnijih gospodarskih subjekata na istoku Slavonije i u poslovnim se krugovima spominje kao najpoželjniji poslodavac. Nedavno, na Dan Županije vukovarsko-srijemske, taj drvoprerađivač, koji je najvećim dijelom okrenut izvozu finalnih proizvoda, posebice parketa, seljačkih podova i vrata te bioenergenata, dobio je Povelju Vukovarsko-srijemske županije za doprinos gospodarskom razvoju.

- Prihodi za deset mjeseci ove godine 10 posto su slabiji nego prošle. Radimo i funkcioniramo normalno i za sada je to čak i bolje od očekivanog. Travanj nam je bio upola slabiji, a svibanj i ožujak 25 posto slabiji. Te smo gubitke uspjeli nadoknaditi i vratili smo se na tih 10 posto, a sad ćemo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati – rekao je Josip Faletar u povodu primanja Povelje, dodavši kako za sve vrijeme koronakrize nije bilo otpuštanja radnika. Novcem EU-a sufinanciran im je i projekt vrijedan 45 milijuna kuna za razvoj novog proizvoda, inovativnih vrata od slavonske hrastovine, a krajem 2019. završen je i projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna, financiran iz vlastitih izvora i kredita.
Miroslav Flego

Benefiti od nove linije za preradu suhih piljenica, dasaka, kapaciteta 1000 kubika, vidljivi su od početka 2020.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike