Sport
BIJELO-PLAVI SLAVILI NA ALDU DROSINI

Osvojena je i Pula: Dinamo nije sam na vrhu, Osijek je odmah uz njega
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Nisu dobro počeli, ali Osječani su u Puli došli do uvjerljive pobjede

Nogometaši Osijeka su nakon četiri godine uspjeli srušiti prokletstvo Alda Drosine i uzeti sva tri boda na pulskom stadionu. Istina, u početku susreta izgledalo je "grbavo" za bijelo-plave jer su domaćini rano poveli, pa se činilo kako će opet biti muke i patnje.


Ipak, nije bilo tako jer je ovo ipak drukčiji Osijek, koji ima moć, odlučnost i samopuzdanje okretati takve utakmice, pa je već do odmora sve za goste sjelo na svoje mjesto. Trebalo je bijelo-plavima pola sata kako bi došli na radnu temperaturu, a onda je sve postalo stvar tehnike. Istra 1961 jednostavno im nije mogla parirati pa je na kraju Osijek došao do jedne od najuvjerljivjih pobjeda ove sezone. Prvi put su Osječani nekome uspjeli zabiti četiri pogotka, tako da je na kraju to ispao lak put do bodova. Ovaj put bijelo-plavi su pokazali kiruršku preciznost u završnici akcija, jer su gotovo sve svoje izgledne prilike pretvarali u pogotke. Ključ je bio u visokom pritisku na zadnju liniju suparnika, na što on, jednostavno, nije imao pravi odgovor. Osijek je tako nastavio svoj uspješni niz, koji se sada produžio na devet utakmica.


Osijek preokrenuo


Bijelo-plavi nisu u utakmicu ušli baš s punim gasom i zbog toga su brzo bili kažnjeni. Već u sedmoj minuti Istra 1961 je povela, a pogodak je zabio tko drugi nego igrač Osijeka na posudbi u pulskim redovima Josip Špoljarić. Prethodno je Gržan poslao fini ubačaj s desne strane, obrana Osijeka ostavila je Špoljarića samog, a on je glavom s desetak metara u maniri pravog centarfora loptu poslao u mrežicu desnog kuta. Tako se Osijek, prvi put u Bjeličinoj eri, našao u rezultatskom zaostatku u domaćem prvenstvu. Bio je to start koji Osječani nikako nisu priželjkivali jer Puljani su najjači u tranzicijskoj igri, koja je pri njihovu ranom vodstvu mogla doći do izražaja. Još dvaput je Špoljarić u tom uvodnom dijelu susreta napravio probleme obrani Osijeka dobrim proigravanjima, koje njegovi suigrači nisu materijalizirali. Gosti su se prvi put javili u 12. minuti, kada je Ndockyt ubacio zdesna, a Mierez pokazao koliko mu malo treba da ugrozi vrata, jer je iz teške situacije pogodio lijevu vratnicu.

Osječani su nakon tih uvodih 20-ak minuta zavladali terenom, ali su teško pronalazili prostor za akcije kroz zgusnutu formaciju domaćina. U 22. minuti javio se i VAR, koji je provjeravao igranje Galilee rukom, ali je glavni sudac Pečarić nakon provjere zaključio kako nema elemenata za kazneni udarac. Osječani su imali izraženi posjed lopte, no to nije donijelo posebne prijetnje za vrata Puljana. Ipak, u 31. minuti uspio je Osijek konačno materijalizirati tu svoju nadmoć na klasičan način. Ubačaj s desnog boka poslao je Igor Silva, a Mierez je, opet glavom, zabio svoj sedmi prvenstveni pogodak. Zanimljivo, sva četiri gola koja je dao iz igre, Argentinac je zabio na isti način - glavom. Do odmora bijelo-plavi su uspjeli doći do potpunog preokreta iako nisu baš briljirali. No visoki presing koji su igrali donio je rezultat jer je tjerao domaću momčad na pogreške u opasnoj zoni. Upravo se iz toga rodio izjednačujući pogodak, a došla je i situacija iz 41. minute, kada je Jurčević izveo korner s desne strane, a na liniji vrata je Blagojević igrao rukom, što sudac Pečarić nije odmah registrirao. No javio se VAR i nakon četiri minute vijećanja i provjera Pečarić je opet išao pogledati monitor pokraj terena i tada je uočio Blagojevićevo igranje rukom i pokazao na bijelu točku, a veznjaku Istre 1961 dodijelio žuti karton. Kazneni udarac nije izveo Mierez, kako je to dosad bilo, nego je loptu uzeo Bohar, koji je hladno "rastavio" Jurica za prelazak Osječana u rezultatsku prednost.


Odluka u šest minuta



Početak drugog dijela protekao je u pomalo rastrganoj igri, u kojoj je Osijek imao neke situacije što su se mogle bolje iskoristiti da su odluke kod zadnjeg pasa bile kvalitetnije. Ipak, prvu konkretniju priliku imao je domaćin u 64. minuti, kada je Hujber desetak metara iskosa s desne strane promašio cilj. Bila je to i jedina ozbiljnija prijetnja domaćina u nastavku susreta jer su Osječani mirno kontrolirali utakmicu čekajući priliku u kojoj će Puljanima zadati konačni udarac. Prije nego što su nokautirali suparnika, gosti su ga dvaput uzdrmali pokušajima Ndockyta i Pilja s ruba kaznenog prostora, koje je domaći vratar Juric uspio neutralizirati. Bila je to samo najava onog što će slijediti. U razmaku od šest minuta Osijek je riješio pitanje pobjednika.

U 69. minuti vrlo lijepu akciju po desnoj strani odigrali su Pilj i Ndockyt, a egzekutor je bio Žaper, koji je s četiri-pet metara samo morao položiti loptu u mrežu. Šest minuta poslije sve je bilo odlučeno. Ovaj put je Igor Silva ubacio loptu pred vrata, koju je Kim mogao raščistiti, ali nije to učinio kako treba, pa je omogućio Anti Ercegu, koji je u igru ušao samo tri minute prije, prvi prvenstveni pogodak u dresu Osijeka. Taj četvrti pogodak bijelo-plavih posve je smirio utakmicu, pa su do kraja susreta Osječani trebali samo završiti posao, a to je njihovu treneru Nenadu Bjelici u završnici susreta dalo priliku da Babinu i Sekuliću omogući prvoligaški debi.

Dalibor Keler

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

PULA - Stadion Aldo Drosina. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Goran Pečarić (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 1:0 Špoljarić (7), 1:1 Mierez (31), 1:2 Bohar (45-11m), 1:3 Žaper (69), 1:4 Erceg (75). Žuti kartoni: Vuk, Blagojević (Istra 1961), Mierez, Erceg, Talys (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: IGOR SILVA (OSIJEK)

ISTRA 1961

1 (1)

Juric 5,5, Hujber 5,5, Galilea 5,5, Bosančić 6, Gonzalez 5, Perera 6 (od 61. Halilović 5), Blagojević 5,5 (od 70. Kim 5), Gržan 6, Špoljarić 6,5 (od 83. Ivančić -), Vuk 6 (od 70. Lisica -), Guzina 5,5 (od 70. Fuentes -)

OSIJEK

4 (2)

Ivušić 6,5, Igor Silva 7,5, Škorić 7, Majstorović 7, Jurčević 6 (od 76. Talys -), Vuković 7, Ndockyt 7, Pilj 6,5 (od 87. Babin -), Žaper 7 (od 72. Erceg 6,5), Bohar 6,5 (od 87. Sekulić -), Mierez 7(od 87. Beljo -
1:0
Gržan je ubacio s desnog boka, a Špoljarić je bio brži od osječkih stopera i glavom proslijedio glavom u sam desni kut
1:1
Igor Silva ubacio je s desne strane, a Mierez je bio na pravom mjestu i u padu glavom iz blizine poslao loptu u mrežu
1:2
U gužvi pred vratima Istre 1961 Blagojević je igrao rukom pa je dosuđen kazneni udarac, koji je Bohar sigurno pretvorio u pogodak
1:3
Ndockyt je poslao prizemnu loptu s desne strane, koju je ispred vrata dočekao Žaper i mirno je poslao u mrežu
1:4
Silvin ubačaj kratko je odbio Kim ravno na glavu Ercega, kojem nije bilo teško iz blizine taj poklon pretvoriti u pogodak
Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike