Sport
ZBOGOM, MARADONA

Svijet oplakuje Diega, boga podno Vezuva
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Maradonin život su blještavilo i tamna strana, bilo je tu drame, fantazije i tragedije

Jedan od najvećih nogometaša koje je svijet imao, Diego Armando Maradona, samo tri tjedna nakon što je navršio 60 godina, napustio je ovaj svijet.


Vijest o smrti velikog Diega u srijedu je brzo obišla zemaljsku kuglu i ostavila u tuzi nogometne romantike koje je taj čarobnjak rođen u Villa Fioritu, radničkoj i siromašnoj četvrti Buenos Airesa, začarao igrajući za svoju Argentinu, Boca Juniorse, Barcelonu ili Napoli, gdje i dandanas ima status božanstva. Igrao je Maradona i u Sevilli, Newell‘s Old Boysima, ali nigdje kao u Napulju. U taj siromašni i od mafije iscrpljeni grad na jugu Italije stigao je 1984. i u njega ubrzo doveo nogometni show kakav nikad prije i nakon njega nije postojao. S Napolijem 1987. osvaja prvi naslov prvaka Italije, a 1990. drugi. Između toga, 1989., Napolitanci su uzeli i Kup UEFA-e, prvi eurotrofej u povijesti. Maradona je u Napulju postao, i još jest, više od nogometaša, njihov bog podno Vezuva, kojeg štuju kao Svevišnjeg i Majku Božju.

Za besmrtnost u svojoj Argentini pobrinuo se na onom mitskom svjetskom prvenstvu, 1986. u Meksiku, gdje je pravio čuda i "gaučose" odveo do naslova svjetskog prvaka.


Maradona je svojom igrom i osobnošćnu palio iskre, bez obzira na svoju grešnu stranu, za mnoge je svetac bez mane, u Argentini i Napulju čovjek kojem se klanjaju, kojem se mole, kojeg danas oplakuju, pale mu svijeće i uzdaju se da će ih čuvati s neba.


I dok je u svojim slavnim danima Napulj podigao iz mrtvila, on sam baš je ondje upao u rupu iz koje više nikada nije našao izlaz. Ondje su počeli problemi izvan nogometnih terena. Imao je status božanstva, ali Maradona je ipak bio samo čovjek, nije odolio zovu alkohola i droge. Nije se ustručavao govoriti o tome, priznao je da je pritisak bio golem, a kokain je donosio bijeg od svakodnevice, u kojoj je bio zvijezda veća od one nebeske. Nakon problema s porocima i zakonom napusto je Napulj i više nikada nije zasjao u pravom sjaju, ali ono što je ponudio u svojim najboljim godinama bilo je dovoljno da postane božanstvo, najveći ili jedan od najvećih u povijesti nogometa.

I zato je vijest o Maradoninoj smrti na svim svjetskim naslovnicama, nešto manje od mjesec dana nakon 60. rođendana "Božja ruka" pozvala ga je gore. Uzrok smrti navodno je srčani udar, doživio ga je kod kuće dva tjedna nakon što je napustio bolnicu, gdje je operiran zbog krvnog ugruška u mozgu.
Ivana Liović

Suze navijača
Mardaona je više puta plesao na rubu, no ovaj je put sudbina htjela drukčije. Ovaj je put zaustavila njegov dribling zauvijek. Argentina je u žalosti, otišao je njezin sportski heroj, božansko biće.

U zemlji koja je preživjela mnoge socijalne frustracije i nekoliko vojnih diktatura, El Diego je postao simbol nade i idol milijuna. Argentina je zanijemjela u srijedu kada je stigla crna vijest. U šoku su i u Napulju, gradu u kojem je "Mali zeleni", također imao božanski status. Milijuni navijača plaću za legendarnim Diegom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku