Novosti
JAČA KONTROLA

Raste broj prijava zbog pranja novca
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Korištenje fiktivnih trgovačkih društava za zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i pranju novca, korištenje gotovine u prikrivanju nezakonitog izvora novca i pranje novca proizišlo iz područja računalnog kriminaliteta najčešće su tipologije pranja novca, rečeno je na konferenciji o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.


"Kontinuirano raste broj prijava koje zaprimamo od obveznika, nadležnih državnih tijela i inozemnih financijsko-obavještajnih jedinica", rekao je pomoćnik predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš. Naveo je kako je taj ured u pet godina izdao ukupno 293 naloga za blokadom sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od 261 milijun kuna, a inicirao je i većinu kaznenih postupaka za pranje novca ili je u njima sudjelovao kao podrška tijelima kaznenog progona.
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher istaknuo je kako je za funkcioniranje cijelog sustava sprječavanja pranja novca izuzetno važna suradnja svih obveznika i nadzornih tijela. D.Pav.
Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura