Novosti
KRIMINALCI LOVE U MUTNOM ZA VRIJEME PANDEMIJE

Uz neispravne maske pojave se i krivotvoreni PCR testovi
Objavljeno 26. studenog, 2020.

Tijekom kolovoza u susjednoj Srbiji "pala" je šesteročlana banda koja je izrađivala krivotvorene PCR testove na COVID-19, a iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova kažu kako do sada nisu zabilježeni "značajni" slučajevi krivotvorenih PCR testova.


Koliko ih je točno do sada zabilježeno iz policije nam nisu naveli, no među takvim slučajevima sasvim sigurno je 24-godišnjak iz Bosne i Hercegovine, koji je pokušao ući u Hrvatsku krajem kolovoza. Mladić je policajcima dao na uvid test na COVID-19, no policajci su utvrdili da se radi o krivotvorini. Protiv 24-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog krivotvorenja isprave, a njemu je zabranjen ulazak u RH.


Isto bi prošao svatko tko pokuša s krivotvorenim testom na koronavirus ući u Hrvatsku jer ih policajci provjeravaju.


- Policijski službenici granične policije u kontaktu su s drugim ustanovama rade provjere vjerodostojnosti testova. Od državljana trećih država koji ulaze na teritorij Republike Hrvatske na graničnom prijelazu, a ovisno o razlozima ulaska, traži predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati, računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz - pojašnjavaju iz MUP-a.


S krivotvorenim testovima na koronavirus susreću se i u Bosni i Hercegovini, a do sada su s takvim testovima u susjednu državu pokušala ući tri državljanina Turske i dvoje Kineza.


Kako je već upozorio EUROPOL, povećanu potražnju za zaštitnim sredstvima u doba korone kriminalne grupe i prevaranti su vidjeli kao mogućnost zarade te je zbog toga potrebna posebna pozornost prilikom nabave rukavica, maski, zaštitnih odijela, dezinfekcijskih gelova. Uz to još početkom godine pojavili su se i lažni - krivotvoreni testovi na koronavirus, koje su razni kriminalci nudili na prodaju na internetu.
Još u ožujku, u okviru Interpolove akcije Pangea XIII., zaplijenjeno je krivotvorenih zaštitnih maski i dezinfekcijskih sredstava u iznosu od 14 milijuna dolara. Akcija je provedena u 90 zemalja svijeta, pri čemu je uhićena 121 osoba. Kriminalcima je izbijanje koronavirusa pružilo priliku za brzu zaradu jer je došlo do velike potražnje za proizvodima za osobnu zaštitu i higijenu. S.Lacić
2000 lažnih stranica
U okviru Interpolove akcije pronađeno je 2000 lažnih internetskih stranica koje su se oglašavale u vezi s virusom COVID-19. Preko tih stranica najviše su se prodavale krivotvorene kirurške maske, ali i lažni dezinficijensi i sredstva za osobnu zaštitu.
Možda ste propustili...