Dome slatki dome
KOMPOSTIRANJE, RECIKLIRANJE, PRENAMJENA

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada
Objavljeno 26. studenog, 2020.

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada i prenamjenu stvari. Ovaj pokret zalaže se za kupnju samo onih stvari koje su nužno potrebne, organske ili upakirane u minimalno ambalaže.

Kupnja domaće hrane na tržnici i malo pažnje prema čuvanju namirnica, dovoljni su da povećaju kvalitet kuhanja i smanje otpad, ali i troškove. Iskoristite ostatke namirnica jer dijelovi biljaka koji se obično bacaju često sadrže više hranjivih sastojaka od uobičajenih jestivih dijelova, prepunih antioksidansima i dijetalnim vlaknima. Batat, mrkva i krumpir savršeno su povrće za pečenje u cjelini – nije ih potrebno guliti. Jednostavno ih dobro operite i spremni su za pripremu. Možete ispeći krumpir u ljusci u pećnici i napuniti ga po izboru. Cvjetača je izvrsno povrće za cjelovito kuhanje. Od ostatka zelenog lisnatog povrća možete napraviti pesto tako što ćete ih usitniti u blenderu zajedno s češnjakom, začinskim biljem, solju, paprom i uljem. Stabljike biljaka kao što su kopar, bosiljak, korijander i peršin također su pune arome i hranjivih materija. Biljke koje imaju tvrđe stabljike, poput brokule, ružmarina i šparoge pogodnije su za juhe i umake. Često je hrana koju možete kupiti na mjeru jeftinija od one upakirane. Orašaste plodove, pahuljice, rižu, voće i povrće, sve od hrane što je potrebno možete naći i neupakirane.

Koristite li za pripremu nekog jela samo limunov sok? Nemojte baciti ostatak. Kore organskog limuna, limete i naranče izvrsne su u kolačima i drugim slasticama, a možete ih osušiti i staviti u čaj. Još jedan sjajan način korištenja ostataka voćnih kora je da ih umiješate u smoothie ili sok.

Koristite li bademovo ili rižino mlijeko, napravite ga sami. Domaća biljna mlijeka u staklenoj boci u hladnjaku mogu se čuvati do tri dana. Iskorištene tegle odlične su za kreiranje zero waste kuhinje. U njima možete držati čajeve, začine, žitarice, brašno, šećer te još mnogo toga. Žičane ili pletene korpe odlične su za voće i povrće, ili odlaganje kuhinjskog pribora. Ne kupujte vodu, sokove, grickalice i druge namirnice u plastičnoj ambalaži. Još uvijek su u upotrebi plastične vrećice u mnogim trgovinama, što nije razlog da ih morate koristiti. Nabavite, ili sami napravite platnenu vrećicu koju ćete nositi prilikom svakog odlaska u kupnju.

Možete nabaviti i manje vrećice od tila u kojima možete držati voće i povrće. Sve što donesete iz dućana jednostavno prebacite na odgovarajuće mjesto u kuhinji, ili u posudu. Danas uglavnom možemo pronaći sredstvo za čišćenje za svaki dio kuhinje. Takvi proizvodi često su nepotrebni, vrlo agresivni i štetni za zdravlje, ali i bacanje novca. Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje od octa. J.Kn.
Platnene krpe
Papirnati ubrusi možda jesu praktični, ali uzevši u obzir koliko brzo se troše i koliko šuma nastrada, više je nego dovoljan razlog da ih izbacite iz upotrebe. Zamijeniti ih možete krpama za višekratnu upotrebu koje uvijek možete oprati i ponovno koristiti. Krpe možete napraviti i sami od starih ručnika, ili bilo koje druge tkanine. Plastika bi trebala biti potpuno izbačena iz upotrebe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike