Kultura
U KNJIŽNICI POŽEŠKE BISKUPIJE

Otvorena izložba starih izdanja Svetoga pisma
Objavljeno 26. studenog, 2020.
"Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka" (Ps 119, 105) naziv je izložbe starih izdanja Svetoga pisma iz fundusa Knjižnice Požeške biskupije, koja se može razgledati u Čitaonici Knjižnice Požeške biskupije. Postavljeno je 45 različitih izdanja Svetoga pisma te lekcionari i izbor iz starije propovjedničke literature. Izložba je sastavni dio programa završetka Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji.

- Iz Knjižnice Požeške biskupije izdvojili smo za izložbu šest latinskih izdanja Biblije iz 18. stoljeća, tiskanih u Veneciji i Beču, kako bismo posvjedočili o nastojanjima Crkve da nakon oslobođenja od 150-godišnje osmanlijske vlasti na ovim slavonskim prostorima približi Božju riječ našem čovjeku te ga i na taj način uključi u tijek europskih kulturnih zbivanja. Izložen je i određen broj propovjedničkih djela iz 18. i 19. stoljeća s tumačenjem Svetoga pisma, među kojima su i hrvatski pisci. Želja nam je da ovom izložbom potaknemo veće zanimanje za Sveto pismo, napose mladih za koje se zauzeo papa Franjo i u svom Apostolskom pismu prigodom 16. stoljeća od smrti sv. Jeronima - rekao je požeški biskup Antun Škvorčević na svečanom otvorenju izložbe.

Fond biskupijske knjižnice obuhvaća u najvećoj mjeri tiskanu građu - monografije i serijske publikacije, trenutno ima oko 27.000 primjeraka knjižne građe, od čega je za sada oko 3000 knjiga raritetne vrijednosti. B.S.T.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike