Sport
STIGAO NOVI TRENER VRIJEDNOSNICA OSIJEK

Stipe Šarlija prije debija ima deset dana za upoznavanje
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Vratili su se košarkaši Vrijednosnica Osijek jučer rano ujutro iz Zadra, gdje su s polovičnim učinkom odradili dvije utakmice. Ona za premijerligaške bodove protiv Sonik Puntamike tijesno je i nes(p)retno izgubljena, ali dojam se popravio protiv Diadore u Kupu Krešimira Ćosića, gdje su "brokeri", pod vodstvom privremenog trenera Marka Mandića, izvadili vizu za četvrtfinale i prvi odlazak na završni turnir tog natjecanja. Puno je posljednjih dana poveznica između osječkog kluba i Zadra, odakle dolazi i novi trener košarkaša "brokera". Nakon razlaza s Domagojem Kujundžićem čelnici su novog čovjeka za klupu pronašli u Stipi Šarliji. Taj 53-godišnjak dosada je ipak svima poznatiji iz igračkih dana, a Osijek će mu biti prva samostalna seniorska trenerska postaja. Već na startu Šarlija nije krio da ga je iznenadio poziv jedinog slavonskog premijerligaša.


- Sve je realizirao u nekoliko dana, na brzinu je došlo do realizacije dogovora. Poziv je stigao prije dolaska momčadi u Zadar, gdje sam prvi put imao prigodu na djelu vidjeti ono čime raspolažem. Nisam puno pratio Vrijednosnice Osijek, ali znam da dolazim u stabilnu sredinu, koja za cilj ima promociju mladih i neafirmiranih igrača - rekao je jučer u Gradskom vrtu Stipe Šarlija, koji će prvi trening odraditi s momčadi u srijedu ujutro.


- Nisam vidio puno, ali je dobro što je trenutno prvenstvena stanka, stoga ćemo imati desetak dana da se upoznamo i navikavamo jedni na druge. Vrijeme nije saveznik u ovakvim situacijama, stoga će se pričekati na neke promjene i vlastite ideje koje bih želio provesti u djelo. Vidim da je momčad napadački potentna, ali mišljenja sam da ipak obrana dobiva utakmicu - naglašava novi trener Vrijednosnica Osijek, koje već po nekom uhodanom pravilu promjene na klupi prave pretkraj kalendarske godine, kada su obveze još u punom jeku. Šarlijin prethodnik stigao je u siječnju 2018. i debi na klupi imao nakon 48 sati, a i Vladimir Krstić mjesto trenera preuzeo je u prosincu 2014. od Senada Muminovića... Odmah nakon dolaska novi trener baca se u vatru. Šarlija će službeni debi imati 5. prosinca, kada Vrijednosnice Osijek gostuju kod Hermes Analitice.


Naravno, zanimala nas je i planirano trajanje novouspostavljene suradnje. Na to se osvrnuo sportski direktor Renato Martinko.
- Kako se sve odvijalo ekspresno, nismo još ništa precizirali, suradnja je na neodređeno vrijeme. Ako svi budemo zadovoljni, neće biti prepreka za preciziranje tog razdoblja. Doveli smo trenera koji je poznaje klupsku politiku, koja prije svega želi afirmirati mlade snage i plasirati ih na tržište. Stipe ima igrački pedigre, vjerujem da će iskustva uspješno prenijeti i na momčad - priželjkuje Martinko. N. Benčina
VRLO BOGATA IGRAČKA KARIJERA
Ljubitelji košarke znaju da novi trener "brokera" iza sebe ima zavidnu igračku karijeru. Započeo ju je kao 18-godišnjak (rođen je 1967.) u Zadru, gdje je igrao do 1997. Slijedila je sezona u Turskoj (Antalya) pa povratak u Hrvatsku, u redove Cibone. Nakon dvije sezone u metropoli slijedi jednogodišnja avantura u njemačkom Braunschweigu, a 2001. prelazi u Široki, gdje je 2004. odigrao posljednju utamicu. Naravno, bio je i član naše najbolje izabrane vrste. U trenerske vode stidljivo je ušao prije šest godina, radio je s mlađim uzrastima u ŠK Zadar, a bio je i član stožera kadetske reprezentacije Hrvatske. Seniorski trenerski put počinje u Osijeku...
Najčitanije iz rubrike