Novosti
UMREŽENI SUSTAV PODRŠKE

Mapa za pomoć svjedocima i žrtvama raznih oblika nasilja
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Ukupno 60 pružatelja socijalnih usluga umreženih u sustav podrške žrtvama i svjedocima nalazi se na interaktivnoj web-mapi pružatelja socijalnih usluga za žrtve nasilja, koju je osmislila i ponudila udruga Bijeli krug Hrvatske sa sjedištem u Splitu. Od ukupnoga broja pružatelja sedam je institucija, odnosno odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima, i to u Osijeku, Vukovaru, Sisku, Zagrebu, Splitu, Zadru i Rijeci, a ostali su organizacije civilnoga društva s lokalnih odnosno regionalnih područja, ali i iz cijele Hrvatske. Naime, uz Nacionalni pozivni centar za žrtve (116006), tu su i ostale nacionalne besplatne SOS linije za pomoć žrtvama.


Da je interaktivna karta itekako korisna žrtvama nasilja, potvrdila nam je Livija Plančić, predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske, naglasivši da je od početka pandemije koronavirusa broj poziva organizacijama koje se bave pomoći žrtvama brojnih oblika nasilja povećan za 50 posto.


- To nije samo obiteljsko nego i nasilje nad starijim osobama u obitelji, kao i ostale razne situacije koje se događaju zbog općenito teškog stanja, odnosno financijskih teškoća, koje su nerijetko okidač u raznim vrstama psihološkog i fizičkog nasilja. Tako je u svim organizacijama koje rade s ranjivim skupinama, a povećan je i broj prijava težih oblika nasilja, što se može pripisati cjelokupnoj situaciji u posljednjih osam mjeseci - kaže Plančić, dodajući da je nasilje općenito dugotrajan problem, a pandemija je bila samo okidač za još veći broj slučajeva nasilja.


Predsjednica ističe da je suradnja s brojnim organizacijama u svih pet slavonskih županija vrlo dobra te posebno ističe suradnju s Udrugom za pomoć žrtvama i svjedocima sa sjedištem u Vukovaru, koja im je i partner u jednom od europskih projekata. Bijeli krug trudio se u mapu uključiti sve organizacije definirane kao one kojima je osnovna djelatnost rad sa žrtvama.


- Svrha interaktivne mape je da žrtve u što ranijoj fazi potraže pomoć i podršku, jer je vremenska dimenzija jako važna kako bismo reagirali na vrijeme. Ako žrtva reagira na vrijeme, puno se problema može brzo riješiti, jer je problematika vezana uz nasilje vrlo kompleksna. Pravovremenom reakcijom, kaže Plančić, mogu se izbjeći neželjene situacije.


- Orijentirali smo se na specijalizirane ustanove, odnosno organizacije koje mogu brzo reagirati. U mapi nema istaknutih centara za socijalnu skrb, odnosno policijskih uprava, jer se podrazumijeva da onaj tko želi prijaviti nasilje ili potražiti realizaciju svojih prava mora proći kroz te dvije institucije – dodala je.
Inače, mapa je rađena u suglasju s Ministarstvom pravosuđa, odnosno s njegovim Odjelom za pomoć žrtvama i svjedocima. Dogovoreno je da se bilo koja organizacija koja počne raditi i u svojoj djelatnosti primarno ima pomoć žrtvama može uključiti u mapu. Mapa će biti vremenski ažurirana.


Marija Mihelić
Livija Plančić

predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske

Cijela Slavonija je pokrivena što se tiče pružatelja socijalnih usluga i nadam se da će u sljedećem razdoblju ova interakivna mapa biti vidljivija i dostupnija što većem broju osoba
KAKO SE KORISTITI?
Interaktivnu mapu moguće je pronaći na web-stranici udruge Bijeli krug Hrvatske, odnosno klikom na poveznicu https://www.bijelikrug-hrvatske.hr/interaktivna-mapa/. Korisnicima se potom otvara karta i klikom na željeno mjesto, primjerice, Osijek, dobivaju se podatci o registriranim ustanovama za pomoć. U Osijeku je to, primjerice, Društvo za psihološku pomoć Sunce, Ženska udruga Izvor, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.
Možda ste propustili...