Osijek
STUDENTI FOOZOS-A "NE ŽELE SVE ONLINE"

Dekan: Nastava ipak ide i uživo
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Epidemiološka situacija unijela je promjene u sve društvene sfere, pa tako i u obrazovni sustav, počevši od osnovnoškolskog pa sve do visokoškolskog, gdje je, čini se, situacija ponegdje zbunjujuća.


U pismu koje potpisuje grupa studenta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, a koje nam je stiglo na redakcijsku adresu u ponedjeljak, ističe se da je preporuka rektora, prof. dr. sc. Vlade Guberca od 20. studenoga da sve sastavnice osječkog sveučilišta nastavu održavaju uživo u svim situacija u kojima je to moguće osigurati uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, međutim, kako se navodi dalje u pismu, "jedino studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti primorani su svu nastavu pohađati online, i to do kraja ove godine".


Prema ono što nam je rekao dekan tog fakulteta, prof. dr. sc. Damir Matanović, čini se da je ipak riječ o nesporazumu te će se nastava na FOOZOS-u odvijati kombinirano.


- Nije točno da je sve online! Dio nastave kod nas se provodi online od početka epidemije, kako su profesori odredili. U četvrtak je bila preporuka iz Rektorata da se ide online, a onda je već idući dan, u petak, došla obavijest da se ide uživo, i to je vjerojatno unijelo konfuziju. Mi smo s nastavnicima kontaktirali i prepustili im autonomiju, odnosno da sami odluče kako će organizirati nastavu. Nastava kod nas, dakle, ide i uživo i online, premda sam osobno mišljenja da bi trebala biti u cijelosti online, kako ne bismo opterećivali zdravstveni sustav - rekao nam je dekan Matanović.


Na tom su fakultetu dosad zabilježili četiri slučaja zaraze studenata i puno više slučajeva samoizolacije, što, smatra, ide u prilog njegovim riječima.


- U situaciji kada svaki drugi dan netko zbog zaraze ili mjere samoizolacije ispadne iz sustava, bolje je stisnuti zube i pregrmjeti ovu situaciju. Suludo je inzistirati na nastavi uživo dok se ovakve stvari zbivaju oko nas - zaključuje dekan FOOZOS-a.
Inače, prema posljednjim podacima Sveučilišta u Osijeku, 0,327 posto studenata zaraženo je koronavirusom, a 0,718 posto njih je u samoizolaciji. Među zaposlenicima Sveučilišta zaraženo je 0,568 posto, dok je u samoizolaciji njih 1,085 posto. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike