Osijek
LASLOVO: 29. OBLJETNICA OKUPACIJE I STRADAVANJA 48 BRANITELJA I CIVILA

Pronalazak nestalih je prioritet
Objavljeno 24. studenog, 2020.
U povodu 29. tužne obljetnice stradanja i privremene okupacije Laslova, u utorak su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred Spomen-obilježjem u Parku hrvatskih branitelja u Laslovu brojna izaslanstva iskazala počast i zahvalnost hrvatskim braniteljima i civilima stradalima 1991. godine u obrani sela, koje je tada bilo prva crta južne obrane Osijeka. U obrani Laslova 1991. godine stradalo je 48 hrvatskih branitelja i civila, a sudbina 15 stradalnika još uvijek nije poznata.

Vijence su položili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, HV-a, lokalne samouprave i mađarske manjine u Hrvatskoj.

- Danas iskazujemo počast i zahvalnost žrtvama, kako hrvatskim braniteljima, tako i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Na poseban način iskazujemo zahvalu članovima mađarske nacionalne manjine, ljudima koji su zajedno s Hrvatima i svim drugim narodima ovdje gradili svoje domove, svoje obitelji, ali isto tako zbog velikosrpske agresije branili do posljednje mogućnosti svoje Laslovo. Moja zahvala ide svim manjinama, svim hrabrim hrvatskim braniteljima, svim ratnim zapovjednicima koji su i u tim gotovo nemogućim okolnostima uspjeli izvući veći dio mještana i spasiti ih od sigurne smrti. Nažalost, neprijatelj je svojim ulaskom u Laslovo počinio grozne zločine, 48 Laslovčana položilo je život na oltar domovine. Najveća obveza, najviši prioritet, pronalazak je 15 još uvijek nestalih osoba - rekao je ministar Medved.
I. Alilović
Najčitanije iz rubrike