Ekonomija
ŠTO JE ZELENA EKONOMIJA?

Ravnomjeran i pozitivan utjecaj na cijelo društvo i životnu sredinu
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Rezultat nastojanja kako da ekonomija postane ekološki odgovornija i pritom naprednija, stvarajući ravnomjeran i pozitivan utjecaj na društvo i životnu sredinu - to je ono što je u biti pojam zelena ekonomija.

Pojam Green Economy pojavljuje se 1989. godine u radovima grupe britanskih ekonomista iz Londonskog centra za ekološki održivu ekonomiju, no ona je kao koncept i način razmišljanja već ukorijenjena u radovima brojnih istraživača i znanstvenika. Bila je tema i konferencija Ujedinjenih naroda i nastojanja nevladinih organizacija da cjelokupni razvoj čovječanstva usmjere prema održivom i odgovornijem načinu planiranja i djelovanja. U vremenu ekonomske krize 2008. godine zelena ekonomija dobiva novu afirmaciju i pokušava pružiti odgovore na sve brojnije izazove globalne financijske krize i cjelokupnog koncepta održivog razvoja.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) pokrenuo je Inicijativu za zelenu ekonomiju kako bi stvorio okvir i dobio političku podršku za ulaganja u zelenu ekonomiju i “ozelenjavanje” onih sektora gospodarstva koji nanose štetu životnoj sredini. Konferencija UN-a o održivom razvoju RIO+20, održana 2012. godine, punu pozornost poklonila je daljnjoj izgradnji zelene ekonomije s većim naglaskom na načine pružanja podrške zemljama u razvoju u pronalaženju vlastitog modela zelene ekonomije.

Nepunih deset godina poslije posve je jasno kako zbog kompleksnosti svaka država treba imati plan zelene ekonomije. Upravljanje zemljištem, obnovljivi izvori energije, zelena gradnja, odlaganje otpada, održivi transport, u posljednje vrijeme elektromobilnost... postalo je jasno kako zelena ekonomija pridonosi općem dobru i društvenoj jednakosti, a istodobno znatno smanjuje rizike za životnu sredinu i općenito iskorištavanje prirodnih resursa.

Najkonkretnije u tim nastojanjima otišle su dakle europske zemlje članstvom udružene u Europsku uniju. Zauzele su stav i zadale si konkretan, ali i ostvariv zadatak - do 2050. godine Europa će postati prvi klimatski neutralan kontinent te tako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu. I pritom nikoga ne zapostaviti. D.Kuštro
Zbog kompleksnosti tematike svaka bi država trebala imati svoj plan zelene ekonomije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike