Ekonomija
PROGRAM LIFE

Više od 280 mil. eura za projekte u području okoliša, prirode i klime
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Europska komisija odobrila je paket ulaganja iz proračuna EU-a u iznosu većem od 280 milijuna eura za više od 120 novih projekata u okviru programa LIFE. Tim sredstvima EU-a potaknut će se ukupna ulaganja od gotovo 590 milijuna eura kako bi se pomoglo u postizanju ambicioznih ciljeva tih projekata u području okoliša, prirode i klime. Taj je iznos za trećinu veći nego prošle godine. Projekti će pridonijeti postizanju ciljeva europskog Zelenog plana, među ostalim tako što će podupirati strategiju EU-a za bioraznolikost i akcijski plan za kružno gospodarstvo, pridonijeti zelenom oporavku od pandemije koronavirusa i pomagati Europi da do 2050. postane klimatski neutralna. U mnogima od tih novih projekata sudjeluje po nekoliko država članica.


Oko 220 milijuna eura dodijeljeno je za razne projekte u području okoliša, učinkovitosti resursa, prirode i bioraznolikosti te upravljanja okolišem i informiranja, a više od 60 milijuna eura dodijeljeno je za potporu ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama te za projekte u području upravljanja i informiranja.


To uključuje velika ulaganja za zaštitu i povećanje bioraznolikosti u Europi. Projekti poput obnove tresetišta – jedinstvenih ekosustava u kojima žive mnoge dobro prilagođene, rijetke i ugrožene vrste – doprinijet će provedbi strategije EU-a za bioraznolikost. Tresetišta su i važan ponor ugljika te mogu olakšati postizanje cilja klimatske neutralnosti Europe do 2050.


Projektima u okviru programa LIFE podupire se i smanjenje potrošnje energije u novim zgradama, u skladu s nedavno donesenom strategijom EU-a za proces obnove, sredstva će se usmjeriti na razvoj univerzalnog i cjenovno pristupačnog rješenja s niskim emisijama ugljika koje bi omogućilo da se potrošnja energije u svim novim zgradama smanji i za 40 posto. Sredstva će se dodijeliti i za projekte kojima se sprječava rasipanje hrane i poboljšava gospodarenje otpadom u skladu s novim akcijskim planom EU-a za kružno gospodarstvo. Financijska sredstva namijenjena su i za brojne projekte koji će energetski intenzivnim industrijama pomoći da smanje emisije stakleničkih plinova u skladu s Komisijinim ambicioznim planom za postizanje klimatskog cilja i s ciljem klimatske neutralnosti. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora