Sport
OSVRT NA 12. KOLO HT PRVE HNL

Domaćin slavio u derbiju, pala tri autogola
Objavljeno 23. studenog, 2020.
bjeda Osijeka u derbiju protiv Dinama te tri autogola, od kojih su dva sami sebi zabili vratari, glavna su obilježja 12. kola HT Prve HNL. Nažalost, ni ova runda nije mogla proći bez odgode zbog koronavirusa jer se u problemima s pandemijom našla Rijeka, koja zbog toga nije otputovala na susjedski derbi u Pulu. Najveću pozornost izazvala je utakmica Osijek - Dinamo. Derbi koji je mogao donijeti prvu prijelomnicu sezone u slučaju da je Dinamo slavio u Gradskom vrtu. No nije se dogodilo. Osječani su slavljem protiv lidera potvrdili visoke ambicije koje u svakoj prilici ističe njihov trener Nenad Bjelica. Nakon te pobjede bijelo-plavi su se vodećim Zagrepčanima primaknuli na samo tri boda, a ujedno su svoj niz pozitivnih rezultata u prvenstvu produžili na osam utakmica (sedam pobjeda i remi). No neće Dinamo i Osijek biti sami u toj utrci jer s pobjedama ne staje ni Gorica. Ona je slavila u Šibeniku u susretu gdje se jasno vidjelo koliko je točna ona poznata mantra o “vjetru u leđa”. Na Šubićevcu je puhala jaka bura, a njezinu pomoć koristile su obje momčadi. Šibenik je izabrao igrati s vjetrom u prvom dijelu susreta i tada je imao prednost, no Gorica je buru iskoristila još bolje i u drugih 45 minuta zabila tri pogotka, od kojih su dva doista bila bizarna. Prvi je sam sebi zabio vratar Šibenčana Nedjeljko Labrović, a kod trećeg je vjetar bio asistent Kristjanu Lovriću. Velikogoričani su tako ostali na trećem mjestu, ali imaju dva susreta manje od Dinama i Osijeka, pa bi se u slučaju obje pobjede sasvim uključili u bitku za prvu poziciju. Vratarev autogol vidjeli smo i u Kranjčevićevoj na ogledu Lokomotive i Varaždina. Tamo, pak, nije bilo vjetra, nego je Krunoslav Hendija, vratar Lokomotive, jednostavno nespretno reagirao nakon ubačaja iz kuta i loptu boksao iza vlastitih leđa. Susret je završio bez pobjednika (2:2), s tim da su Varaždinci dvaput vodili, ali nisu izdržali. No, zato su uspjeli stati na kraj nizu negativnih rezultata od šest poraza zaredom. Vrijedne bodove osvojio je Hajduk na za njih uvijek neugodnom gostovanju u Koprivnici. Prvi pogodak u dresu Splićana postigao je Turčin Umut, a sudbine svoje momčadi zapečatio je nesretni Vinko Soldo autogolom nakon desetak minuta igre u drugom poluvremenu. Tom pobjedom Hajduk je najavio izlazak iz rezultatske krize, ali mu je zaostatak za vodećim momčadima već prilično velik.

Ovo je kolo bilo vrlo efikasno jer je na četiri susreta postignuto 12 pogodaka, ili u prosjeku točno tri po utakmici, no navijači hrvatskih prvoligaša u zanimljivim utakmicama i dalje mogu uživati tek preko malih ekrana jer još uvijek stoji zabrana dolaska publike na sportska borilišta zbog neukrotivog koronavirusa.
Dalibor Keler
 
Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
REZULTATI 12. KOLA
Lokomotiva - Varaždin 2:2, Šibenik - Gorica 1:3, Osijek - Dinamo 2:0, Slaven Belupo - Hajduk 0:2. Odgođen je susret Istra 1961 - Rijeka.
Najčitanije iz rubrike